Κορονοϊός: Στο “μικροσκόπιο” του ΠΟΥ το εγκεκριμένο εμβόλιο της Ρωσίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει το εμβόλιο της Ρωσίας κατά το κορονοίού που ενέκρινε το Υπουργείο της χώρας.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που της χορηγήθηκε κανονιστική έγκριση για εμβόλιο κατά του COVID-19 μετά από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έγκριση δόθηκε από το ρωσικό Υπουργείο Υγείας και παρόλο που ο Πούτιν το παρουσίασε ως μία επιστημονική επιτυχία της χώρας πολλοί είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν για την ασφάλεια του εμβολίου.

Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο ο ΠΟΥ και οι ρωσικές υγειονομικές αρχές συζητούν τη διαδικασία πιθανής προεπιλογής (prequalification) του εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του COVID-19 από τον Οργανισμό. Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ την Τρίτη.

“Είμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή προεπιλογή του εμβολίου από τον ΠΟΥ, αλλά και πάλι η προεπιλογή οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει την αυστηρή επανεξέταση και αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τάρικ Γιασάρεβιτς σε ενημέρωση του ΟΗΕ στη Γενεύη, με αναφορά σε κλινικές δοκιμές.

Οι διαβεβαιώσεις του Πούτιν

Μιλώντας σε κυβερνητική συνάντηση στην κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν είπε ότι το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, ήταν ασφαλές και ότι είχε χορηγηθεί ακόμη και σε μια από τις κόρες του.

«Γνωρίζω ότι λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, σχηματίζει ισχυρή ανοσία και επαναλαμβάνω ότι έχει περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους», δήλωσε ο Πούτιν.

Οι αμφιβολίες για την ασφάλειά του

Παρά τις διαβεβαιώσεις Πούτιν, πάντως, ορισμένοι αμφιβάλλουν για την ασφάλεια του εμβολίου, επειδή ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες δοκιμές για την την τρίτη φάση. Η έγκρισή του από το υπουργείο Υγείας προμηνύει την έναρξη μιας ευρύτερης δοκιμής με τη συμμετοχή χιλιάδων συμμετεχόντων, γνωστή ως δοκιμή Φάσης III.

Τέτοιες δοκιμές, όμως, οι οποίες απαιτούν ένα ορισμένο ποσοστό συμμετεχόντων που προσβάλλουν τον ιό για να παρατηρήσουν την επίδραση του εμβολίου, θεωρούνται κανονικά βασικοί πρόδρομοι για ένα εμβόλιο για τη λήψη κανονιστικής έγκρισης.

Σε κάθε περίπτωση ο Πούτιν είπε ότι ελπίζει ότι η χώρα θα ξεκινήσει σύντομα μαζική παραγωγή του εμβολίου.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο επέμειναν ότι η βιασύνη για την ανάπτυξη εμβολίων COVID-19 δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν αυξανόμενη εμπιστοσύνη του κοινού στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να παράγουν γρήγορα ένα τέτοιο εμβόλιο.

Οι Ρώσοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που θεραπεύουν ασθενείς με COVID-19 θα έχουν την ευκαιρία εθελοντικά να εμβολιαστούν αμέσως μετά την έγκριση του εμβολίου, ανέφερε πηγή στο Reuters τον περασμένο μήνα.

 

ΠΗΓΗ: Reuters

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/