Κορονοϊός: Τι είναι η κίτρινη κάρτα που θα συμπληρώνουν επαγγελματίες υγείας και ασθενείς για το εμβόλιο

Η γνωστή κίτρινη κάρτα που χρησιμοποιείται για τα φάρμακα θα αξιοποιηθεί τώρα και για το εμβόλιο του κορονοϊού

Μέχρι πρόσφατα ήταν χάρτινη. Πλέον έχει λάβει και ψηφιακή μορφή. Η περιβόητη κίτρινη κάρτα είναι το έντυπο μέσω του οποίου γίνεται η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων και πλέον και για το εμβόλιο του κορονοϊού.

Ποιοι συμπληρώνουν την κίτρινη κάρτα

Την κίτρινη κάρτα πρέπει να τη συμπληρώνουν και ψηφιακά πλέον στη διεύθυνση https://kitrinikarta.eof.gr/ οι Eπαγγελματίες Yγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές κλπ) και οι Ασθενείς κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια.

Μάλιστα σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η κίτρινη κάρτα αναμένεται να αναβαθμιστεί ώστε να γίνεται πιο εύκολα η καταγραφή των όποιων ανεπιθύμητων ενεργειών του νέου εμβολίου.

Όπως είπε: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είμαστε σε συνεννόηση και συνεχείς συζητήσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, πώς θα χρησιμοποιήσουμε την γνωστή «κίτρινη κάρτα», όπου αναφέρονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες και είμαστε σε συνεννόηση μαζί τους ώστε να γίνει κάποια αναβάθμιση αυτής της «κίτρινης κάρτας» και να βοηθήσει καλύτερα στην καταγραφή όλων των ανεπιθύμητων ενεργειών».

 

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr/