Κορωνοϊός αίμα: Ερευνάται η σχέση covid 19 με τους θρόμβους αίματος

Ερευνάται η σχέση covid19 με τους θρόμβους αίματος. Οι θρόμβοι αίματος συνεχίζουν να προκαλούν όλεθρο σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19 και μια νέα μελέτη εξηγεί τι μπορεί να τους προκαλέσει σε έως και τους μισούς ασθενείς.

Ένα αυτοάνοσο αντίσωμα που κυκλοφορεί στο αίμα, προσβάλλει τα κύτταρα και προκαλεί θρόμβους σε αρτηρίες, φλέβες και μικροσκοπικά αγγεία. Οι θρόμβοι αίματος μπορούν να προκαλέσουν απειλητικά για τη ζωή συμβάντα όπως εγκεφαλικά επεισόδια – μικροσκοπικοί θρόμβοι μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος στους πνεύμονες, μειώνοντας την ανταλλαγή οξυγόνου. Αυτά τα αντισώματα που προκαλούν θρόμβους παρατηρούνται συνήθως σε ασθενείς που έχουν το αυτοάνοσο σύνδρομο αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου. Σύμφωνα με τους ειδικούς η σύνδεση μεταξύ των αυτοαντισωμάτων και του COVID-19 ήταν απροσδόκητη.

Στη νέα έκδοση Science Translational Medicine, διαπίστωσαν ότι περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που ήταν πολύ άρρωστοι με COVID-19 παρουσίαζαν συνδυασμό υψηλών επιπέδων τόσο των επικίνδυνων αντισωμάτων όσο και των υπερ-ενεργοποιημένων ουδετερόφιλων, τα οποία είναι καταστροφικά, καθώς εκρήγνυνται λευκά αιμοσφαίρια. Τον Απρίλιο, η ομάδα ήταν η πρώτη που ανέφερε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για σοβαρό COVID-19 είχαν υψηλότερα επίπεδα εξωκυτταρικών παγίδων ουδετερόφιλων στο αίμα τους. Για να μάθουν περισσότερα, μελέτησαν τα εκρηκτικά ουδετερόφιλα και τα αντισώματα COVID-19 μαζί σε μοντέλα ποντικιών για να δουν αν αυτός θα μπορούσε να είναι ο επικίνδυνος συνδυασμός πίσω από τους θρόμβους.

Τα αντισώματα από ασθενείς με ενεργή λοίμωξη COVID-19 δημιούργησαν μια εντυπωσιακή ποσότητα πήξης σε ζώα. Ανακαλύφθηκε ένας νέος μηχανισμός με τον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν σε ασθενείς με COVID-19 θρόμβοι αίματος. Οι ερευνητές λένε ότι αυτά τα ευρήματα δεν είναι ακόμη έτοιμα για κλινική πρακτική, αλλά προσθέτουν μια νέα προοπτική στην ισχυρή έρευνα για τη θρόμβωση και τη φλεγμονή σε ασθενείς με COVID-19. Οι ερευνητές διεξάγουν επίσης μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που ονομάζεται DICER, η οποία δοκιμάζει έναν γνωστό παράγοντα κατά της πήξης, τη διπυριδαμόλη, σε ασθενείς με COVID-19 για να προσδιορίσει εάν είναι πιο αποτελεσματικό από ένα εικονικό φάρμακο στη μείωση των υπερβολικών θρόμβων αίματος.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/