Κορωνοϊός – Αύξηση κρουσμάτων: Οι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι που θα μας προστατεύσουν

Τα νέα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια, καθώς και τα αντιικά χάπια αποτελούν τα πολύτιμα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να προστατευτούμε τόσο από τις υπάρχουσες παραλλαγές του SARS-CoV-2, όσο και από μελλοντικές παραλλαγές του ιού, που ενδέχεται να επικρατήσουν τους επόμενους μήνες υπογραμμίζει ο Γιώργος Θ. Δημόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας και Διευθυντής της Γ’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ

Βρισκόμαστε σχεδόν 3 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19, η οποία, απ’ ότι φαίνεται, δεν έχει ακόμα τελειώσει. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βλέπουμε στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ τα κρούσματα να αυξάνονται, ενώ στην τελευταία έκθεση της 4ης Οκτωβρίου σημειώνεται και αύξηση στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας.

Τους τελευταίους μήνες, η παραλλαγή που έχει επικρατήσει είναι η παραλλαγή Omicron BA.5, μια παραλλαγή εξαιρετικά μεταδοτική, που έχει και τη δυνατότητα να διαφεύγει από την ανοσία από προηγούμενη νόσηση ή από τον εμβολιασμό, με το 25% των δηλωθέντων κρουσμάτων να αφορούν επαναλοιμώξεις.

Παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια που είχαμε μέχρι τώρα ήταν βασισμένα στο αρχικό στέλεχος του ιού, παρέμειναν εξαιρετικά αποτελεσματικά για όλες τις παραλλαγές που επικράτησαν μέχρι σχεδόν το τέλος του 2021 και, ακόμα και μετά την επικράτηση της παραλλαγής Omicron, εξακολουθούσαν να προλαμβάνουν την σοβαρή νόσο και να πετυχαίνουν τον πιο σημαντικό στόχο των εμβολιαστικών προγραμμάτων: να κρατούν τους ασθενείς έξω από το νοσοκομείο. Για την παραλλαγή Omicron και τις υποπαραλλαγές της, η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων ήταν κρίσιμη για την επίτευξη της προστασίας, καθώς η ανοσία, τόσο μέσω της φυσικής νόσησης, όσο και μέσω του εμβολιασμού φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

Αν και η παραλλαγή Omicron φαίνεται να συνδέεται με πιο ήπια νόσο και ένα μικρότερο ποσοστό ασθενών χρειάζεται νοσηλεία σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές, λόγω της υψηλής της μεταδοτικότητας ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος, οδηγώντας και σε έναν υψηλό απόλυτο αριθμό εισαγωγών. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο, ειδικά οι ομάδες που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19, δηλαδή τα άτομα 60 ετών και άνω, οι έγκυες γυναίκες, άτομα με χρόνιες παθήσεις (παχυσαρκία, διαβήτης, χρόνια καρδιακή νόσος, χρόνια πνευμονοπάθεια κ.α.), καθώς και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα να είναι πλήρως εμβολιασμένα, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Φέτος, έχουμε στη διάθεσή μας νέα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια, που στοχεύουν τόσο το αρχικό στέλεχος του ιού, όσο και την παραλλαγή Omicron BA.1 ή Omicron BA.4-5. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι αυτά τα εμβόλια, ως αναμνηστικές δόσεις, θα ενισχύσουν την προστασία μας τόσο από τις υπάρχουσες παραλλαγές του SARS-CoV-2, όσο και από μελλοντικές παραλλαγές του ιού, που ενδέχεται να επικρατήσουν τους επόμενους μήνες.

Άλλο ένα σημαντικό όπλο στη διάθεσή μας είναι τα αντιικά χάπια, που μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από το θετικό τεστ, μειώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο για εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Φέτος είμαστε σε πολύ καλύτερες θέσεις, ώστε να προλάβουμε μια πιθανή έξαρση της COVID-19 και τις επιπτώσεις της, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, όσο και για το σύστημα υγείας. Προγραμματίζουμε, λοιπόν, τον αναμνηστικό μας εμβολιασμό για την COVID-19 με τα διδύναμα επικαιροποιημένα mRNA εμβόλια, όπως κάνουμε κάθε χρόνο και για τη γρίπη.

Ο εμβολιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να τηρηθεί κάποιο μεσοδιάστημα.

*Ο Γιώργος Θ. Δημόπουλος είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας και Διευθυντής της Γ’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ, Ευγενίδειο Νοσοκομείο

 

 

Πηγη: https://www.ygeiamou.gr/