Κορωνοϊός: Διαγνωστικό τεστ αντιγόνων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δίνει αποτελέσματα σε πέντε λεπτά

Το πανεπιστήμιο ελπίζει να αρχίσει την παραγωγή της συσκευής για το διαγνωστικό τεστ στις αρχές του 2021 και να έχει μια εγκεκριμένη συσκευή έξι μήνες αργότερα

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέπτυξαν ένα γρήγορο τεστ για την Covid-19, το οποίο δίνει αποτελέσματα σε λιγότερα από πέντε λεπτά. Το πανεπιστήμιο επισήμανε ότι ελπίζει να αρχίσει την παραγωγή της συσκευής αυτής για το διαγνωστικό τεστ στις αρχές του 2021 και να έχει μια εγκεκριμένη συσκευή έξι μήνες αργότερα.

Η συσκευή μπορεί να εντοπίζει τον κορωνοϊό και να τον ξεχωρίζει από άλλους ιούς με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας, τόνισαν οι επιστήμονες στην έρευνά τους, που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη. «Η μέθοδός μας εντοπίζει γρήγορα άθικτα μόρια του ιού» δήλωσε ο καθηγητής Αχιλλέας Καπανίδης (Achillefs Kapanidis) του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενώ σημείωσε ότι αυτό σημαίνει ότι το τεστ θα είναι «απλό και εξαιρετικά γρήγορο και οικονομικό».

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνων θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τη διενέργεια μαζικών ελέγχων και για το άνοιγμα των οικονομιών, ενώ ο ιός SARS- CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί. Τα ήδη υπάρχοντα τεστ αντιγόνων είναι πιο γρήγορα και οικονομικά από τα μοριακά τεστ PCR, αλλά όχι εξίσου ακριβή.

Αν και το τεστ της Οξφόρδης θα είναι έτοιμο την επόμενη χρονιά, θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας εγκαίρως πριν τον επόμενο χειμώνα. Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, ακόμη κι αν αναπτυχθεί εμβόλιο.

«Κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τους επερχόμενους χειμερινούς μήνες είναι οι απρόβλεπτες συνέπειες της κυκλοφορίας του ιού SARS- CoV-2 μαζί με άλλους εποχικούς ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό» εξήγησε η δρ Νικόλ Ρομπ της ιατρικής σχολής του Warwick.

«Δείξαμε ότι το τεστ μας μπορεί να ξεχωρίσει με αξιοπιστία τους διάφορους ιούς στα κλινικά δείγματα, μια εξέλιξη που προσφέρει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα για την επόμενη φάση της πανδημίας» κατέληξε.

 

 

Πηγή: https://ygeiamou.gr/