Κορωνοϊός ΗΠΑ: Οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη αυξήθηκαν το πρώτο έτος της πανδημίας

Η Δρ Janelle Bolden, επίκουρη καθηγήτρια OB-GYN στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, είπε ότι η έκθεση δεν προκαλεί έκπληξη. “Η πανδημία αποκάλυψε τις ανισότητες στην πρόσβαση στην περίθαλψη, την ποιότητα και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη για τις μητέρες των ΗΠΑ ανέβηκαν υψηλότερα τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, συνεχίζοντας μια τάση δεκαετιών που επηρεάζει δυσανάλογα τους μαύρους, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Συνολικά το 2020, υπήρξαν σχεδόν 24 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις, ή 861 θάνατοι συνολικά — αριθμοί που αντικατοπτρίζουν τις μητέρες που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή το επόμενο έτος. Το ποσοστό ήταν 20 ανά 100.000 το 2019. Μεταξύ των μαύρων, υπήρξαν 55 μητρικοί θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις — σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με τους λευκούς.

Η έκθεση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας δεν περιλαμβάνει λόγους για την τάση και οι ερευνητές είπαν ότι δεν έχουν εξετάσει πλήρως πώς μπορεί να συνέβαλε η COVID-19, η οποία αυξάνει τους κινδύνους για σοβαρές ασθένειες στην εγκυμοσύνη.

Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να είχε έμμεση επίδραση. Πολλοί άνθρωποι σταμάτησαν την ιατρική περίθαλψη νωρίς στην πανδημία φοβούμενοι ότι θα κολλήσουν τον ιό και οι αυξήσεις του ιού πίεσαν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, κάτι που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στους θανάτους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, δήλωσε ο Eugene Declercq, καθηγητής και ερευνητής μητρικού θανάτου της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τα υψηλά ποσοστά «τρομερά νέα» και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ τα πηγαίνουν συνεχώς χειρότερα στη μητρική θνησιμότητα από πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ανά 100.000 γεννήσεις αυξήθηκαν από 44 το 2019 σε 55 το 2020 στους μαύρους και από 13 σε 18 στους Ισπανόφωνους.

Το ποσοστό των λευκών το 2020, 19 ανά 100.000 γεννήσεις, παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο.

Οι λόγοι για αυτές τις διαφορές δεν περιλαμβάνονται στα δεδομένα. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν κατηγορήσει πολλούς παράγοντες, όπως διαφορές στα ποσοστά υποκείμενων παθήσεων υγείας, κακή πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη και δομικό ρατσισμό. «Αυτά είναι απίστευτα θλιβερά νέα και ιδιαίτερα τρομακτικά για τις μαύρες γυναίκες», είπε η Δρ Laura Riley, επικεφαλής OB-GYN στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη.

Η κλινική γονιμότητας εκπλήσσει τις ασθενείς με νέα εγκυμοσύνης σε ειδικά τηλεφωνήματα

Η Δρ Janelle Bolden, επίκουρη καθηγήτρια OB-GYN στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, είπε ότι η έκθεση δεν προκαλεί έκπληξη. “Η πανδημία αποκάλυψε τις ανισότητες στην πρόσβαση στην περίθαλψη, την ποιότητα και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Έχει επίσης αποκαλύψει την έλλειψη υποστήριξης για τη δημόσια υγεία και τους κοινωνικούς φορείς στους οποίους βασίζονται πολλοί άνθρωποι για βασικές ανάγκες”, είπε η Bolden.

“Αυτές οι ανισότητες και ανεπάρκειες οδηγούν σε κακή φροντίδα και χειρότερα αποτελέσματα».

Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ έχει υπερτριπλασιαστεί σε 35 χρόνια.

Πριν από μια δεκαετία, ήταν 16 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις.

Έχει ανέβει μαζί με τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και καισαρικών τομών, που όλα αυξάνουν τους κινδύνους για τις γυναίκες που γεννούν.

 

 

Πηγή: https://www.healthweb.gr/