Κορωνοϊός: Η Airbnb συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ για τη στέγαση ιατρικού προσωπικού

Πάνω από 500 χώροι έχουν ήδη προσφερθεί από οικοδεσπότες και στην Ελλάδα, 200.000 σε όλο τον κόσμο και η Airbnb θα παραιτηθεί από όλα τα τέλη διαμονής για τις πρώτες 100.000 κρατήσεις

Στέγαση σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού προσφέρουν οι Ελληνες οικοδεσπότες, μέσα από την πρωτοβουλία της Airbnb σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Η νέα πρωτοβουλία στοχεύει να προσφέρει δωρεάν ή επιδοτούμενη στέγαση για τους επαγγελματίες υγείας κοντά στον τόπο εργασίας τους, με τους οικοδεσπότες, από την πλευρά τους να παρέχουν σπίτια, ακολουθώντας νέα πρωτόκολλα καθαριότητας βάσει των συστάσεων από τους ειδικούς. Ηδη, στην Ελλάδα είναι πάνω από 500 οι χώροι που διατίθενται για τον σκοπό αυτό, μέσω της γνωστής πλατφόρμας βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων, στο πλαίσιο και της διεθνούς πρωτοβουλίας της Airbnb να παρέχει πιο ασφαλή στέγαση στους επαγγελματίες υγείας.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε με δύο πιλοτικά προγράμματα στην Ιταλία και στη Γαλλία, όπου η Airbnb ανακοίνωσε πως γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας θα είχαν πρόσβαση σε δωρεάν διαμονή μέσω της Airbnb. Η παγκόσμια κοινότητα της Airbnb έχει ήδη ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από την πλατφόρμα, ενώ στόχος της εταιρείας είναι να συνδράμει στην εύρεση καταλυμάτων για 100.000 εργαζόμενους στους τομείς της υγείας και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και σε μέλη ομάδων άμεσης επέμβασης σε όλον τον κόσμο. Μέχρι στιγμής, μέσα από την διεθνή αυτή πρωτοβουλία, οικοδεσπότες από όλο τον κόσμο έχουν ήδη προσφέρει κοντά στους 200.000 χώρους- καταλύματα σε πάνω από 160 χώρες και περιοχές.

«Το προσωπικό της πρώτης γραμμής μπορεί να κάνει κράτηση και η Airbnb θα παραιτηθεί από όλα τα τέλη διαμονής για τις πρώτες 100.000 κρατήσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω αυτού του προγράμματος σε όλο τον κόσμο», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η γνωστή πλατφόρμα.

Ενδεικτικά στη Γαλλία, οι οικοδεσπότες της πλατφόρμας έχουν προσφέρει πάνω από 8.000 σπίτια δωρεάν σε όλη τη χώρα από την αρχή της πρωτοβουλίας, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήδη 1.000 επαγγελματίες της υγείας στεγάζονται σε κάποια από τα καταλύματα αυτά.

Όπως επισημαίνεται στο ελληνικό site της εταιρείας, στην πλατφόρμα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή οικοδεσπότες με ολόκληρα καταλύματα που συμμορφώνονται με τα πρωτόκολλα ασφάλειας και καθαριότητας. Οσον αφορά τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφορά γιατρούς, νοσηλευτές ή επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, που εργάζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και αναζητούν ή πρόκειται να αναζητήσουν χώρο διαμονής (επειδή η εργασία τους βρίσκεται ή θα βρίσκεται περισσότερο από 30 λεπτά μακριά από την κατοικία τους). Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο και για όσους παρέχουν υπηρεσίες στην πόλη τους και θέλουν να προστατεύσουν την οικογένειά τους.

«Οι ιατροί και όσοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή παρέχουν υποστήριξη ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας και θέλουμε να τους βοηθήσουμε» δηλώνει η Βαλεντίνα Ρέινο, Επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής & Campaign της Airbnb σε Ιταλία και Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Υπάρχουν πολλοί οικοδεσπότες σε όλο τον κόσμο που επιθυμούν να παρέχουν ένα σπίτι σε αυτούς τους ήρωες της καθημερινότητας. Συνδέουμε λοιπόν τους μη κερδοσκοπικούς εταίρους μας, κυβερνητικούς οργανισμούς και λοιπούς φορείς με την κοινότητα ιδιωτών μας για να συνεργαστούμε σε αυτήν την ιδιαίτερη εποχή, και είμαστε ευτυχείς που το πρόγραμμα έχει ενδυναμωθεί πλέον και στην Ελλάδα».

Για την διευκόλυνση της ανεύρεσης στέγασης των εργαζομένων στη πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του COVID-19, η Airbnb συνεργάζεται με επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κυβερνητικούς φορείς και εταιρείες διαχείρισης έκτακτης ανάγκης. Οι οικοδεσπότες μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν το σπίτι τους δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Open Homes της Airbnb, που δημιουργήθηκε το 2012 για να καλύψει τις ανάγκες ανθρώπων που χρειάζονται στέγαση έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο της ελληνικής πρωτοβουλίας, η Airbnb θα συνεργαστεί με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με σκοπό να προσεγγίσει τους Έλληνες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (γιατρούς, νοσηλευτές κλπ.) της πανδημίας του COVID-19.

«Για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, που αποτελεί τον βασικό σκοπό του ΕΟΔΥ, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και να εξασφαλίσουμε κάθε δυνατή διευκόλυνση στους γιατρούς, στους νοσηλευτές και στους επαγγελματίες υγείας που παλεύουν ακούραστα και αδιάλειπτα για την αντιμετώπιση του COVID-19», ανέφερε σχετικά ο κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). «Αγκαλιάζουμε την προσφορά της Airbnb και την εντάσσουμε στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί ως κοινωνία, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να στηρίξουμε όλους όσοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή, με πνεύμα ηρωισμού και αυταπάρνησης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας».

Τα καταλύματα που φιλοξενούν υγειονομικούς εργαζόμενους που έχουν υψηλότερη έκθεση στον COVID-19, απαιτούν ισχυρές πρακτικές πρόληψης και αυστηρά πρότυπα ασφαλείας. Η Airbnb λαμβάνει σοβαρά υπόψη την υγεία και την ασφάλεια της κοινότητάς της και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους για την ανάπτυξη πρωτοκόλλου για τους οικοδεσπότες που υποστηρίζουν αυτή τη συλλογική προσπάθεια στον τομέα της υγείας. Το πρωτόκολλο θα επικαιροποιείται για να περιλαμβάνει όλες τις νέες οδηγίες και τις απαιτήσεις από τις τοπικές και εθνικές αρχές όπως τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι συστάσεις ασφαλούς φιλοξενίας περιλαμβάνουν για παράδειγμα την καταχώρηση ολόκληρων σπιτιών και την αποδοχή ορισμένων απαιτήσεων ασφαλείας, όπως ο ενισχυμένος καθαρισμός, η κοινωνική απομάκρυνση με τους φιλοξενούμενους και το περιθώριο 72 ωρών μεταξύ διαμονών. Οι συνεργάτες της Airbnb θα διασφαλίσουν την εξοικείωση των φιλοξενουμένων με τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

 

 

Πηγή:https://ygeiamou.gr/