Κορωνοϊός νοσοκομείο: Πόσο συχνή είναι η επανεισαγωγή μετά τη νοσηλεία για COVID-19;

Ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου για πρώιμη επανεισαγωγή ή θάνατο είναι σημαντικός για την κλινική ομάδα του νοσοκομείου και για τον ιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς και για τους συντονιστές μετάβασης που αποφασίζουν ποιοι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από πρόσθετους πόρους.

Για τους ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο μετά από νοσηλεία για COVID-19, ο θάνατος ή η επανεισαγωγή ήταν συχνός, με περίπου το 11% να εισάγεται ξανά ή να πεθαίνει εντός 30 ημερών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο CMAJ (Canadian Medical Association Journal). Οι επανεισαγωγές στο νοσοκομείο είναι γνωστό ότι είναι συχνές και δαπανηρές. Η γνώση του ποσοστού επανεισδοχής μετά τη νοσηλεία της COVID-19 και η κατανόηση των συνεπειών των σχετικών πόρων μπορεί να βοηθήσει στον προγραμματισμό της υγειονομικής περίθαλψης. “Ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου για πρώιμη επανεισδοχή ή θάνατο είναι σημαντικός τόσο για την κλινική ομάδα του νοσοκομείου όσο και για τον ιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης που επαναλαμβάνει τη φροντίδα μετά την έξοδο, καθώς και για τους συντονιστές μετάβασης που αποφασίζουν ποιοι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από πρόσθετους πόρους κατά την έξοδο για βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων. “ γράφει ο Δρ. Finlay McAlister, Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για όλους τους ενήλικες που νοσηλεύτηκαν στην Αλμπέρτα και το Οντάριο για SARS-CoV-2 μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2020 και 30 Σεπτεμβρίου 2021. Το Οντάριο και η Αλμπέρτα αποτελούν το ήμισυ του πληθυσμού του Καναδά. Από τα συνολικά 843.737 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2 με τεστ PCR, το 5,5% (46.412) των ενηλίκων νοσηλεύτηκε, η μέση διάρκεια παραμονής ήταν 8 ημέρες, το 14% ήταν κάποια στιγμή στη μονάδα εντατικής θεραπείας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, το 18% (8496) πέθανε στο νοσοκομείο και το 11% που έλαβαν εξιτήριο ζωντανοί εισήχθησαν ξανά ή πέθανε εντός 30 ημερών από την έξοδο. Σχεδόν οι μισές από αυτές τις επανεισαγωγές αφορούσαν πνευμονικά προβλήματα.

Αν και τα ποσοστά ενδονοσοκομειακών θανάτων ήταν υψηλότερα και η διάρκεια παραμονής ήταν μεγαλύτερη για τους ασθενείς με COVID-19 σε σχέση με τους ασθενείς με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα ποσοστά επανεισδοχής δεν ήταν υψηλότερα από ό,τι για άλλες ιατρικές καταστάσεις. «Παρά τους φόβους για υψηλά ποσοστά επανεισδοχής μετά από νοσηλεία COVID-19, διαπιστώσαμε ότι τα αποτελέσματα τις 30 ημέρες μετά την έξοδο ήταν συμβατά με εισαγωγές για άλλες ιατρικές διαγνώσεις», γράφουν οι συγγραφείς. “Έτσι, οι τρέχουσες προσεγγίσεις του συστήματος για τη μετάβαση ασθενών από το νοσοκομείο στο σπίτι δεν φαίνεται να χρειάζονται προσαρμογή”.

Οι ασθενείς που πέθαναν ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, είχαν πολλαπλές συννοσηρότητες, ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες, έλαβαν εξιτήριο με κατ’ οίκον φροντίδα ή σε μονάδα μακροχρόνιας περίθαλψης και είχαν περισσότερες προηγούμενες νοσηλείες και επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Από τους ασθενείς που εισήχθησαν με COVID-19 και στις δύο επαρχίες, το 91% στην Αλμπέρτα και το 95% στο Οντάριο ήταν μη εμβολιασμένοι, γεγονός που υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα δεδομένα έκβασής τους δεν καταγράφουν περιπτώσεις μακράς COVID, που μπορεί να μην απαιτούν νοσηλεία, αλλά μπορεί ωστόσο να επηρεάσουν τη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης. “Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να καθορίσει άλλες επιδράσεις του συστήματος για τους επιζώντες του COVID-19, ιδιαίτερα σε σχέση με την μετοξεία συμπτωματολογία της COVID-19”, αναφέρουν οι συγγραφείς.

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/