Κορωνοϊός: Πρώην ασθενείς εμφάνισαν άγχος, αϋπνία και κατάθλιψη

Οι άνθρωποι που ανέρρωσαν από τον κορωνοϊό μπορεί να υποφέρουν από ψυχιατρικές διαταραχές, όπως μετατραυματικό στρες, άγχος, αϋπνία και κατάθλιψη, σύμφωνα με μια μελέτη που διενήργησε το νοσοκομείο «Σαν Ραφαέλε» του Μιλάνου.

Η έρευνα αυτή έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους 420 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με κορωνοϊό παρουσιάζουν τουλάχιστον μία από αυτές τις διαταραχές, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής τους όταν έπασχαν από Covid-19. Οι ασθενείς, 265 άνδρες και 137 γυναίκες, εξετάστηκαν έναν μήνα αφού είχαν λάβει θεραπεία στο νοσοκομείο.

«Κατέστη αμέσως σαφές ότι η λοίμωξη που τους προκάλεσε η ασθένεια θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και σε ψυχιατρικό επίπεδο», είπε ο καθηγητής Φραντσέκο Μπενεντέτι, ο επικεφαλής της Μονάδας Ερευνών Ψυχιατρικής και Κλινικής Ψυχοβιολογίας στο νοσοκομείο «Σαν Ραφαέλε».

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση «Brain, Behavior & Immunity».

Κορωνοϊός: Πρώην ασθενείς παρουσίαζαν συμπτώματα μετατραυματικού στρες

Βασιζόμενοι στις συνεντεύξεις με τους πρώην ασθενείς και τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το 28% παρουσίαζε συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Το 31% είχε κατάθλιψη, το 42% υπέφερε από άγχος, το 40% από αϋπνία. Το 20% είχε συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Σύμφωνα με τη μελέτη, ιδίως οι γυναίκες παρουσιάζουν άγχος και κατάθλιψη. Παρόλο που η λοίμωξή τους δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο των ανδρών.

«Υποθέτουμε ότι αυτό ίσως οφείλεται στη διαφορετική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος», είπε ο Μπενεντέτι.

Οι ψυχιατρικές διαταραχές μπορεί να προκληθούν είτε από την ανοσολογική απόκριση του ασθενούς στον ίδιο τον ιό είτε από παράγοντες που προκαλούν στρες. Όπως ο στιγματισμός του ασθενούς και η κοινωνική απομόνωση. Αλλά και η αγωνία μήπως κολλήσουν άλλους ανθρώπους.

Κορωνοϊός: H εξάπλωση παγκοσμίως 

Περισσότερα από 18,14 εκατ. άνθρωποι ανά τον κόσμο έχει καταγραφεί ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Συνολικά 688.080 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, κ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, και ο επικεφαλής Εκτακτων Καταστάσεων, Μάικ Ράιαν, καλούν όλες τις χώρες να ενισχύσουν τα υγειονομικά μέτρα, όπως είναι η χρήση της μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Το πλύσιμο των χεριών και η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.

 

 

Πηγή:https://www.healthpharma.gr/