Με αυτή την έρευνα που διευκρινίζει τα μονοπάτια της πρωτεΐνης Nsp6, μπορούμε να βελτιώσουμε τις θεραπείες που στοχεύουμε για μελλοντική έρευνα με απώτερο στόχο την αναστροφή της περαιτέρω καρδιακής βλάβης σε αυτούς τους ασθενείς”.
Κορωνοϊός: Ερευνητές του Κέντρου Μοντελοποίησης Ασθενειών Ακριβείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Maryland (UMSOM) εντόπισαν πώς μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη του ιού SARS-CoV-2, του ιού που ευθύνεται για τhν COVID-19, προκαλεί βλάβες στον καρδιακό ιστό. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα φάρμακο για να αντιστρέψουν τις τοξικές επιδράσεις της εν λόγω πρωτεΐνης στην καρδιά. Τα ευρήματά τους, που βασίζονται σε έρευνα με μύγες φρούτων και καρδιακά κύτταρα ποντικών, δημοσιεύθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 στο περιοδικό Communications Biology, ένα περιοδικό του Nature. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με την COVID-19 διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν φλεγμονή του καρδιακού μυός, μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, θρόμβους αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές προσβολές και καρδιακή ανεπάρκεια για τουλάχιστον ένα έτος μετά τη μόλυνση, σε σύγκριση με όσους δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό. Παρόλο που οι επιστήμονες ανέπτυξαν γρήγορα εμβόλια και φάρμακα για να μειώσουν τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19, οι θεραπείες αυτές δεν προστατεύουν την καρδιά ή άλλα όργανα από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μια ήπια λοίμωξη.
“Για να θεραπεύσουμε τους ασθενείς μακροπρόθεσμα, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τον μηχανισμό πίσω από αυτό που προκαλεί τη νόσο. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι μεμονωμένες πρωτεΐνες του SARS-CoV-2 μπορούν να προκαλέσουν η καθεμία σημαντική βλάβη σε συγκεκριμένους ιστούς του σώματος – παρόμοια με ό,τι έχει βρεθεί για άλλους ιούς όπως ο HIV και ο Zika”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Zhe Han, Ph.D., καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Μοντελοποίησης Ασθενειών Ακριβείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland (UMSOM). “Προσδιορίζοντας αυτές τις διαδικασίες βλάβης σε κάθε ιστό, μπορούμε να δοκιμάσουμε φάρμακα για να δούμε αν κάποιο από αυτά μπορεί να αντιστρέψει αυτή τη βλάβη- όσα φάρμακα δείξουν υποσχέσεις μπορούν στη συνέχεια να δοκιμαστούν περαιτέρω σε κλινικές ερευνητικές μελέτες”. Πέρυσι, ο Δρ Han και η ερευνητική του ομάδα εντόπισαν τις πιο τοξικές πρωτεΐνες SARS-CoV-2 σε μελέτες που χρησιμοποίησαν φρουτόμυγες και ανθρώπινα κύτταρα. Διαπίστωσαν ότι ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο, η σελινεξόρη, μείωσε την τοξικότητα μιας από αυτές τις πρωτεΐνες, αλλά όχι της άλλης, γνωστής ως Nsp6.
Στην τελευταία τους μελέτη, διαπίστωσαν ότι η Nsp6 αποδείχθηκε ότι είναι η πιο τοξική πρωτεΐνη SARS-CoV-2 στην καρδιά της μύγας. Στη συνέχεια, διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη Nsp6 κατέλαβε τα κύτταρα της μύγας των φρούτων στην καρδιά της για να ενεργοποιήσει τη διαδικασία της γλυκόλυσης, η οποία επιτρέπει στα κύτταρα να καίνε το σάκχαρο γλυκόζη για ενέργεια. Τυπικά, τα καρδιακά κύτταρα χρησιμοποιούν λιπαρά οξέα ως πηγή ενέργειας, αλλά μεταβαίνουν στον μεταβολισμό της ζάχαρης κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς τα κύτταρα αυτά προσπαθούν να επιδιορθώσουν τον κατεστραμμένο ιστό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η πρωτεΐνη Nsp6 έκανε πρόσθετη ζημιά διαταράσσοντας την ατμομηχανή του κυττάρου, που ονομάζεται μιτοχόνδριο, το οποίο παράγει ενέργεια από το μεταβολισμό των σακχάρων. Στη συνέχεια, η ομάδα μπλόκαρε τον μεταβολισμό του σακχάρου σε καρδιακά κύτταρα φρουτόμυγας και ποντικού χρησιμοποιώντας το φάρμακο 2-δεοξυ-D-γλυκόζη (2DG). Διαπίστωσαν ότι το φάρμακο μείωσε τη βλάβη της καρδιάς και των μιτοχονδρίων που προκαλεί η ιική πρωτεΐνη Nsp6.
“Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι ιοί καταλαμβάνουν τον κυτταρικό μηχανισμό του μολυσμένου ζώου για να αλλάξουν τον μεταβολισμό του ώστε να κλέψουν την πηγή ενέργειας του κυττάρου, οπότε υποψιαζόμαστε ότι ο SARS-CoV-2 κάνει κάτι παρόμοιο. Οι ιοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού της ζάχαρης ως δομικά στοιχεία για να φτιάξουν περισσότερους ιούς”, δήλωσε ο Δρ Χαν. “Έτσι, προβλέπουμε ότι αυτό το φάρμακο που αλλάζει τον μεταβολισμό στην καρδιά πίσω σε αυτόν που ήταν πριν από τη μόλυνση θα είναι κακό για τον ιό, τόσο κόβοντας την παροχή ενέργειας όσο και εξαλείφοντας τα κομμάτια που χρειάζεται για να πολλαπλασιαστεί”. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ευτυχώς το 2DG είναι φθηνό και χρησιμοποιείται τακτικά στην εργαστηριακή έρευνα. Παρόλο που το 2DG δεν έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη θεραπεία ασθενειών, το φάρμακο βρίσκεται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία της COVID-19 στην Ινδία.
“Πάρα πολλοί Αμερικανοί που έχουν αναρρώσει από την COVID καταλήγουν με επικίνδυνες καρδιακές παθήσεις εβδομάδες ή μήνες αργότερα και πρέπει να μάθουμε τους θεμελιώδεις λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό”, δήλωσε ο Mark T. Gladwin, MD, Αντιπρόεδρος Ιατρικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου του Maryland στη Βαλτιμόρη και διακεκριμένος καθηγητής και πρύτανης του UMSOM, John Z. και Akiko K. Bowers. “Με αυτή την έρευνα που διευκρινίζει τα μονοπάτια της πρωτεΐνης Nsp6, μπορούμε να βελτιώσουμε τις θεραπείες που στοχεύουμε για μελλοντική έρευνα με απώτερο στόχο την αναστροφή της περαιτέρω καρδιακής βλάβης σε αυτούς τους ασθενείς”.
Πηγη: https://www.healthweb.gr/