Κορωνοϊός: Ρεκόρ νόσησης για ασθενή – Πόσες ημέρες είχε Covid-19;

Το ρεκόρ νόσησης με κορωνοϊό των 335 ημερών κατέρριψε ασθενής που βρέθηκε θετικός στον ιό για 505 ημέρες. Η συγκεκριμένη περίπτωση ασθενούς με την πιο μακρόχρονη νόσηση θα παρουσιαστεί εκτενώς από Βρετανούς ερευνητές στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας (23-26 Απριλίου).

Οι ερευνητές θα γνωστοποιήσουν επίσης στοιχεία σχετικά με τις νέες παραλλαγές του ιού που θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, αλλά και νεότερα στοιχεία σχετικά με τη «λανθάνουσα» COVID-19.

Η ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες του King’s College του Λονδίνου και του Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, επεδίωξε να διαπιστώσει πώς ο ιός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19 μετασχηματίζεται με την πάροδο του χρόνου σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Η εξέλιξη της υγείας των ασθενών

Υπό το μικροσκόπιο τέθηκαν εννέα ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς που ήταν θετικοί στον ιό για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω μεταμόσχευσης οργάνων, HIV, καρκίνου ή ιατρικών θεραπειών για άλλες ασθένειες. Μελετήθηκαν την περίοδο μεταξύ του Μαρτίου του 2020 και του Δεκεμβρίου του 2021 και διαπιστώθηκε ότι η λοίμωξη COVID-19 επέμεινε για 73 ημέρες κατά μέσο όρο, αλλά δύο ασθενείς παρουσίασαν επίμονες λοιμώξεις για περισσότερο από ένα χρόνο.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, η γενετική ανάλυση ανέδειξε ότι πέντε από τους εννέα ασθενείς ανέπτυξαν τουλάχιστον μία μετάλλαξη που παρατηρήθηκε σε στελέχη ανησυχίας. Ωστόσο, ορισμένα άτομα ανέπτυξαν πολλαπλές μεταλλάξεις που σχετίζονται με στελέχη ανησυχίας, όπως οι παραλλαγές Άλφα, Δέλτα και Omicron. Σε ένα άτομο μάλιστα παρατηρήθηκαν 10 μεταλλάξεις που θα προέκυπταν χωριστά σε παραλλαγές ανησυχίας, όπως οι παραλλαγές Άλφα, Γάμμα και Omicron. νόσησης

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κανένα από τα άτομα στη μελέτη μας δεν ανέπτυξε νέες παραλλαγές που μετατράπηκαν σε στελέχη ανησυχίας» επισημαίνει ο Δρ Luke Blagdon Snell, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Πέντε από τις εννέα περιπτώσεις ασθενών επέζησαν. Δύο από τους πέντε ασθενείς ανάρρωσαν χωρίς την παρέμβαση θεραπείας, ενώ στους άλλους δύο χορηγήθηκε θεραπεία αντισώματων και αντιικά φάρμακα. Ένα ήταν το κρούσμα που παρουσίασε εξακολουθητική μόλυνση από τον ιό και το άτομο έλαβε θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, μετά τη διαπίστωση ότι ήταν θετικό στο ιό για 412 ημέρες. Εάν διαγνωστεί θετικό και στην επόμενη εξέταση, ενδεχομένως να ξεπεράσει την προηγούμενη μακρόχρονη μόλυνση των 505 ημερών που περιγράφεται σε αυτήν την μελέτη.

Η πρώτη περίπτωση λανθάνουσας COVID-19

Όπως περιγράφουν οι ερευνητές, ένας ασθενής με «λανθάνουσα» COVID-19 είναι αρνητικός στον ιό, όμως ακόμα υπάρχουν τμήματα του στον οργανισμό που προκαλούν μια συνεχιζόμενη λοίμωξη. Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν περιγραφεί και με άλλους ιούς, όπως εκείνους που προκαλούν Έμπολα ή ηπατίτιδα Β. Δε θα πρέπει όμως να συγχέεται με τη μακρά Covid, κατά την οποία ο ιός απομακρύνεται από το σώμα αλλά τα συμπτώματα επιμένουν.

Ο ασθενής είχε συμπτώματα και βρέθηκε θετικός πριν αναρρώσει. Έπειτα, διαγνώστηκε αρνητικός αρκετές φορές πριν εμφανίσει και πάλι συμπτώματα μερικούς μήνες αργότερα. Η εξέταση PCR ήταν επίσης θετική και η αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού σε αυτό το σημείο απέδειξε ότι η μόλυνση προκλήθηκε από την παραλλαγή Άλφα, η οποία είχε εξαλειφθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, υποδηλώνοντας ότι ο ιός ήταν παρών στο σώμα από την αρχική μόλυνση, αλλά παρέμεινε μη ανιχνεύσιμος.

 

 

Πηγη: https://healthpharma.gr/