Κορωνοϊός: Το πρώτο εμβόλιο της Ρωσίας για την Covid-19 εγκρίθηκε, λέει ο Πούτιν

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που της χορηγήθηκε κανονιστική έγκριση για εμβόλιο κατά του COVID-19 μετά από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τον μαζικό εμβολιασμό του ρωσικού πληθυσμού, παρόλο που το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών για τον έλεγχο της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας συνεχίζεται.

Η ταχύτητα με την οποία κινείται η Ρωσία για την ανάπτυξη του εμβολίου της υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να κερδίσει τον παγκόσμιο αγώνα για ένα αποτελεσματικό προϊόν, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι μπορεί να θέσει το εθνικό κύρος πριν από την καλή επιστήμη και ασφάλεια.

Οι διαβεβαιώσεις του Πούτιν

Μιλώντας σε κυβερνητική συνάντηση στην κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν είπε ότι το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας, ήταν ασφαλές και ότι είχε χορηγηθεί ακόμη και σε μια από τις κόρες του.

«Γνωρίζω ότι λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, σχηματίζει ισχυρή ανοσία και επαναλαμβάνω ότι έχει περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους», δήλωσε ο Πούτιν.

Οι αμφιβολίες για την ασφάλειά του

Παρά τις διαβεβαιώσεις Πούτιν, πάντως, ορισμένοι αμφιβάλλουν για την ασφάλεια του εμβολίου, επειδή ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες δοκιμές για την την τρίτη φάση. Η έγκρισή του από το υπουργείο Υγείας προμηνύει την έναρξη μιας ευρύτερης δοκιμής με τη συμμετοχή χιλιάδων συμμετεχόντων, γνωστή ως δοκιμή Φάσης III.

Τέτοιες δοκιμές, όμως, οι οποίες απαιτούν ένα ορισμένο ποσοστό συμμετεχόντων που προσβάλλουν τον ιό για να παρατηρήσουν την επίδραση του εμβολίου, θεωρούνται κανονικά βασικοί πρόδρομοι για ένα εμβόλιο για τη λήψη κανονιστικής έγκρισης.

Σε κάθε περίπτωση ο Πούτιν είπε ότι ελπίζει ότι η χώρα θα ξεκινήσει σύντομα μαζική παραγωγή του εμβολίου.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο επέμειναν ότι η βιασύνη για την ανάπτυξη εμβολίων COVID-19 δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν αυξανόμενη εμπιστοσύνη του κοινού στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να παράγουν γρήγορα ένα τέτοιο εμβόλιο.

Οι Ρώσοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που θεραπεύουν ασθενείς με COVID-19 θα έχουν την ευκαιρία εθελοντικά να εμβολιαστούν αμέσως μετά την έγκριση του εμβολίου, ανέφερε πηγή στο Reuters τον περασμένο μήνα.

Πάνω από 100 πιθανά εμβόλια αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την πανδημία COVID-19. Τουλάχιστον 4 βρίσκονται σε τελικές δοκιμές σε Φάση ΙΙΙ σε ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

 

ΠΗΓΗ: Reuters

Πηγή: https://www.news4health.gr/