Κορoνοϊός – Θεοδωρίδου: Κανένα περιστατικό θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο AstraZeneca- Τι είπε για τα παιδιά

Εκτενής αναφορά στο εμβόλιο της εμβόλιο AstraZeneca και στις σπάνιες παρενέργειες θρομβώσεων έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά τα τρέχοντα δεδομένα, σχετικά με το φαινόμενο των θρομβοεμβολικών επεισοδίων σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης Ιδιοσυστασική αντίδραση κατά την πρώτη έκθεση στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις της συχνότητας στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά διαφαίνεται μια τάση για μικρή αύξηση της συχνότητας στις μικρότερες ηλικίες.

Μέχρι σήμερα συνέχισε η πρόεδρος της επιτροπής δεν υπάρχουν αναφορές για την πολύ σπάνια εκδήλωση θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000.

Η πιθανότητα θανάτου από την ίδια νόσο covid είναι συντριπτικά μεγαλύτερη, τόνισε σημειώνοντας πως στην Ελλάδα οι θάνατοι από τον covid υπολογίζονται σε 23 ως 35 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα ηλικίας 30 ως 39 ετών και 46 ως 94 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα ηλικίας σε άτομα 40 ως 39 ετών.

Φυσικά, η θνησιμότητα είναι πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία. Επιπλέον, η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως η νόσος covid αυξάνει 30 ως 80 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης. Ως σήμερα, στην Ελλάδα, έχει αναφερθεί μια περίπτωση, η οποία έχει περιληφθεί στην αξιολόγηση των αρχικών περιπτώσεων του EMA.

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μετά από αξιολόγηση των δεδομένων συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο περιλαμβανομένου και του AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών.

Τι είπε για τα παιδιά

Όλες οι εταιρείες ξεκίνησαν μελέτες για το εμβόλιο σε παιδιά δήλωσε η καθηγήτρια και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Οι μελέτες αφορούν σε παιδιά κάτω των 16 ετών. Όπως είπε η κ.Θεοδωρίδου, τα παιδιά έχουν χαμηλό κίνδυνο από νόσηση με covid και ο εμβολιασμός τους μπορεί να κριθεί αναγκαίος μόνο για συλλογική ανοσία, εφόσον ο κίνδυνος παραμένει.

Όλα τα κριθούν από τη στάθμευση του οφέλους με τον κίνδυνο, είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είναι ένα θέμα που δεν αφορά στο παρόν αλλά στο άμεσο μέλλον οπότε και θα μας απασχολήσει.
Σημείωσε πάντως ότι δεν θα πρέπει να αθετούμε τα γνωστά εμβόλια που γίνονται στις παιδικές ηλικίες.

 

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr/