Κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου

Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση και στους λοιμωξιολόγους  μετά την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα με την Αττική να παραμένει η περιοχή όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα.

Ιδιαιτέρως κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, θα είναι το πρώτο 15μερο του Αυγούστου, ενώ σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί θέλουν να αποφύγουν ένα δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι.

Από τα 27 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ, τα επτά προέρχονται από την Αττική, που παραμένει στην πρώτη θέση με τα περισσότερα κρούσματα ανά περιοχή.

Ο «χάρτης» των κρουσμάτων δείχνει εξάπλωση του κοροναϊού σε περισσότερες περιοχές

Ανάμεσα στα 27 νέα κρούσματα είναι και τέσσερα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου κι άλλα τέσσερα που πήγαν αυτοβούλως για έλεγχο. Κρούσματα εντοπίστηκαν επίσης σε Αχαΐα, Βοιωτία, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κοζάνη, Λευκάδα και Πιερία.

Νέο… καμπανάκι από τους ειδικούς

Νέα προειδοποίηση απευθύνει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό.

Ο κ. Σύψας εφιστά την προσοχή στα σποραδικά κρούσματα που εντοπίζονται σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας εκφράζει την ικανοποίησή του για την τήρηση των συνοριακών ελέγχων κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ, δεν έκρυψε  την ανησυχία του για τα διάσπαρτα κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των Ελλήνων, κάτι που ο ίδιος αποδίδει στη χαλάρωση εφαρμογής των προστατευτικών μέτρων, όπως είναι η αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού.

Αυστηροί έλεγχοι

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο κοροναϊός, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τη τήρηση των μέτρων. Στο μεταξύ η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και η τήρηση αποστάσεων είναι επιβεβλημένη σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής επιπρόσθετων αυστηρών κανόνων εφόσον καταστεί αναγκαίο. Στο κάδρο των απαγορεύσεων μετά τα πανηγύρια πιθανότατα θα μπουν και άλλες εκδηλώσεις θρησκευτικού ή κοινωνικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα τον επόμενο μήνα, αν η επιδημιολογική καμπύλη κινηθεί ανοδικά.

Στις προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνεται για παράδειγμα πλέγμα περιορισμών στο ωράριο ή στη χωρητικότητα των beach bar, αλλά και στον αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και βαπτίσεις, που έχουν μετατεθεί μαζικά για τον Αύγουστο, μετά τους περιορισμούς του προηγούμενου διαστήματος. Στην κλιμάκωση των προτάσεων περιλαμβάνεται πάντοτε το απευκταίο μέτρο, ιδίως για τους τουριστικούς προορισμούς, δηλαδή το τοπικό «lockdown».

Οι ειδικοί έχουν θέσει ως χρονικό ορόσημο για την επανεξέταση των δεδομένων που αφορούν την επιδημία στη χώρα μας το τέλος Ιουλίου, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή. Τότε θα έχουν την πλήρη και σαφή εικόνα για το αν η διαφαινόμενη σταθερή επιδημιολογική πορεία της χώρας παραμείνει σε αυτή τη θέση ή αν κινηθεί ανοδικά.

 

 

Πηγή: https://healthmag.gr/