Κυριόπουλος: Θα αυξηθεί η θνησιμότητα στα χρόνια νοσήματα

Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας (ΕΣΔΥ), Γιάννης Κυριόπουλος, προειδοποίησε ότι θα αυξηθεί η θνησιμότητα των ασθενών με χρόνια νοσήματα. Ο ίδιος αποδίδει το φαινόμενο στο γεγονός ότι οι ασθενείς καθυστερούν να πάνε στο νοσοκομείο λόγω της πανδημίας,

Ο κ. Κυριόπουλος προβλέπει ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, θα αρχίσουν τέλος του χρόνου σε υγειονομικούς και κρατικούς λειτουργούς, και στην συνέχεια στον υπόλοιπο πληθυσμό ενώ επισημαίνει ακόμη ότι η πανδημία προκαλεί ζημία στο ΑΕΠ της τάξης 9- 10%

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η πανδημία προκαλεί ζημία στο ΑΕΠ της τάξης 9- 10% ενω εκτιμά ότι ένας μήνας καθολικού lockdown, όπως αυτό που σήμερα ξεκινά, έχει επίπτωση 3% στο ΑΕΠ ή 5,5 δισεκατομμύρια στο σύνολο της χώρας.

Η Ελλάδα παρά τις εντυπώσεις που υπάρχουν, πηγαίνει πολύ καλύτερα συγκριτικά με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, λέει ο κ. Κυριόπουλος.

Επικαλούμενος μάλιστα το δείκτη θνητότητας που την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου ήταν ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα 4 φορές κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο λέει ο καθηγητής προτείνει ζωντανή κοινοτική παρέμβαση (street work) σε σημεία υψηλού κινδύνου από μικτές ομάδες, ενώ δίνει έμφαση και στο φαινόμενο της αργοπορημένης φροντίδας που ενσκύπτει εν καιρώ πανδημίας και αφορά στα χρόνια νοσήματα, τα οποία πολύ σύντομα όπως λέει θα παρουσιάσουν υπερβάλλουσα θνησιμότητα, λόγω του ότι οι ασθενείς αναβάλλουν να πάνε στο νοσοκομείο.

Πηγή: https://dimosio.gr