Κώδωνας κινδύνου για τα κρούσματα από ιατρούς της Θεσσαλίας

Την έντονη ανησυχία τους για την ανοδική πορεία του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 και του Ro σε όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα στην Θεσσαλία εκφράζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας εκφράζουν.

Σε ανακοίνωσή τους  οι Ιατρικοί Σύλλογοι Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας επισημαίνουν την διαπίστωση «της καθημερινής αλματώδους αύξησης των νοσηλευομένων, με κύρια χαρακτηριστικά τη μείωση του μέσου όρου της ηλικίας τους και την έλλειψη μεγάλου αριθμού διασωληνωμένων προς το παρόν».

Οι σύλλογοι εφιστούν την προσοχή στην αναγκαιότητα συνεργασίας και στρατηγικής δράσης επιστημόνων, κυβέρνησης και πολιτών.

Ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες κατά τις οποίες δεν έχουν εξευρεθεί για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2  αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλιο, οι σύλλογοι ζητούν να δοθεί βαρύτητα στην αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων:

1) συχνό πλύσιμο των χεριών και απολύμανση, όχι τα χέρια σε μύτη, στόμα, μάτια 

 2) τήρηση της απόστασης μεγαλύτερης του ενός μέτρου και αποφυγή συνωστισμού 

 3) υφασμάτινη ή απλή χειρουργική μάσκα, που από εδώ και πέρα πρέπει να γίνει μέρος της κουλτούρας μας.

Μάλιστα, οι γιατροί υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για καθολική τήρηση των μέτρων, ανεξαιρέτως τις ηλικιακές ομάδες, ιδιαίτερα οι νέοι, που συμβάλουν περισσότερο στην μετάδοση.

Οι σύλλογοι παροτρύνουν τους νέους να «είναι επιλεκτικοί και προσεκτικοί ως προς τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις και χώρους διασκέδασης, μην ξεχνώντας πως δεν είναι άτρωτοι, ενώ ορισμένοι από αυτούς νοσούν βαριά».

Σε ότι αφορά τις υγειονομικές δομές και κυρίως τις δευτεροβάθμιες (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές) θα πρέπει να προφυλαχθούν με την «αυστηροποίηση των ιατρικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο στις δομές», τη χρήση μάσκας σε κάθε εισερχόμενο (προσωπικό, ασθενείς, συνοδοί) καθώς και τη θερμομέτρησή η οποία θα πρέπει να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο».

Μείζονος σημασίας κρίνεται η γρήγορη ανίχνευση των κρουσμάτων (συμπτωματικών και μη). «Η ταχύτατη ιχνηλάτηση τους και η αποτελεσματική περιχαράκωση των αναπτυσσόμενων κατά περιοχές εστιών» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των συλλόγων.

Στο πνεύμα αυτό, οι τέσσερις σύλλογοι  καταθέτουν αίτημα για «την γενική αναδιάρθρωση του ΕΟΔΥ και την ενίσχυσή του με προσωπικό και εξοπλισμό», αλλά και την «παράλληλη ενίσχυση και θωράκιση του Συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στις τουριστικές και απομακρυσμένες περιοχές και την καθιέρωση της εξέτασης δειγμάτων για τον COVID-19, με την μοριακή μέθοδο PCR, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας».

Η κοινή επιστολή καταλήγει δίνοντάς τα εύσημα στους γιατρούς και νοσηλευτές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας για την προάσπιση της ζωής των θυμάτων της πανδημίας.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/