Νέα μελέτη βρήκε μια σχέση μεταξύ αυξημένου κινδύνου να εμφανιστεί άνοια και λιγότερων συνολικά αναπαραγωγικών χρόνων, όταν οι γυναίκες εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.
«Δεδομένου ότι οι γυναίκες έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν άνοια στη διάρκεια της ζωής τους, είναι σημαντικό να μελετήσουμε τους παράγοντες κινδύνου, που είναι ειδικοί για τις γυναίκες, οι οποίοι θα μπορούσαν τελικά να μας οδηγήσουν σε πιθανούς τρόπους παρέμβασης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Paola Gilsanz.
Η μελέτη συμπεριέλαβε 6.137 γυναίκες. Η μέση ηλικία της πρώτης περιόδου τους ήταν τα 13 χρόνια, η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης ήταν τα 45 και ο μέσος συνολικός αριθμός αναπαραγωγικών ετών ήταν 32. Το 34% ανέφερε υστερεκτομή.
Όταν εξέτασαν μόνο τις γυναίκες, που δεν είχαν κάνει υστερεκτομή, η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης ήταν τα 47 και ο μέσος συνολικός αριθμός αναπαραγωγικών ετών ήταν 34. Από όλες τις γυναίκες, που συμμετείχαν στην έρευνα, το 42% αργότερα ανέπτυξε άνοια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες, που είχαν την πρώτη τους περίοδο σε ηλικία 16 ετών και άνω, είχαν 23% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, από τις γυναίκες που είχαν την πρώτη περίοδο σε ηλικία 13 ετών. Από τις 258 γυναίκες, που είχαν την πρώτη περίοδο σε ηλικία 16 ετών και άνω, 120 αργότερα ανέπτυξαν άνοια, σε σύγκριση με 511 από τις 1.188, που αδιαθέτησαν για πρώτη φορά στα 13 τους.
Επίσης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες, που είχαν εμμηνόπαυση πριν από τα 47 τους, είχαν 19% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, από τις γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση σε ηλικία 47 ετών και άνω.
Όταν εξέτασαν τα συνολικά έτη αναπαραγωγής, από την ηλικία της πρώτης περιόδου έως την ηλικία της εμμηνόπαυσης, όσες είχαν λιγότερα από 34 χρόνια, είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, από τις γυναίκες που είχαν 34 ή περισσότερα αναπαραγωγικά έτη. Από όσες είχαν κάνει υστερεκτομή, το 8% διέτρεχε μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.
«Τα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να ανεβοκατεβαίνουν τη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μικρότερη έκθεση σε οιστρογόνα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, ενώ η μελέτη μας ήταν μεγάλη, δεν είχαμε αρκετά δεδομένα για να υπολογίσουμε άλλους παράγοντες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, τις εγκυμοσύνες, τη θεραπεία υποκατάστασης ορμονών ή τον έλεγχο των γεννήσεων, έτσι χρειάζεται περισσότερη έρευνα».
Πηγή: https://healthmag.gr/