Λιγότερες ιδιωτικές κλινικές, με περισσότερες κλίνες ημέρας – Μειωμένοι γιατροί στα νοσοκομεία

Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μείωση κατά 7,3% στον αριθμό του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στα θεραπευτήρια στο σύνολο της χώρας.

Ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις στη λειτουργία των νοσηλευτικών δομών στην Ελλάδα την περίοδο 2013 – 2016, αποτυπώνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Ο αριθμός των δημόσιων θεραπευτηρίων παραμένει σχεδόν αμετάβλητος. Μείωση καταγράφεται στον αριθμό των ιδιωτικών κλινικών, με παράλληλη αύξηση στις δομές “ανοικτής” νοσηλείας (κλίνες ημέρας).

Τα στοιχεία δείχνουν μείωση στο απασχολούμενο ιατρικό δυναμικό και σε μία σειρά από άλλες ειδικότητες και αύξηση στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΛΣΤΑΤ, την τετραετία 2013 – 2016 ο αριθμός των θεραπευτηρίων την τελευταία τετραετία μειώθηκε κατά 3,4%.

Πριν από το έτος 2014 υπήρξαν αλλαγές στο καθεστώς των μονάδων του δημοσίου (ΝΠΔΔ), με κατάργηση των θεραπευτηρίων του ΙΚΑ (νόμος 3918/2011) και συγχωνεύσεις των Ψυχιατρικών νοσοκομείων στα δημόσια νοσοκομεία, όπου εντάχθηκαν ως ψυχιατρικοί τομείς.

Το 2016, το 61,8% των θεραπευτηρίων ήταν γενικά και το 34,3% ειδικά. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ειδικών θεραπευτηρίων αποτελούν τα νευροψυχιατρικά, με ποσοστό 17,5% και τα μαιευτικά – γυναικολογικά με 7,1% αντίστοιχα.

Ένα στα τρία θεραπευτήρια (35%) λειτουργούν στην Αττική, με δεύτερη σε ποσοστό την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (16,1%) και τρίτη τη Θεσσαλία (11,4%).

Το μικρότερο ποσοστό θεραπευτηρίων παρουσιάζεται στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρου, όπου τα θεραπευτήρια συνολικά σε όλες αυτές τις περιφέρειες αντιστοιχούν στο 9,7% του συνόλου της χώρας.

Κλειστή

Οι αναπτυγμένες κλίνες κλειστής νοσηλείας σημείωσαν μειωτική τάση και συγκεκριμένα μειώθηκαν κατά 1237 κλίνες (2,7%).

Αντίθετα οι κλίνες ανοικτής νοσηλείας (κλίνες ημέρας) παρουσίασαν αύξηση κατά 592 κλίνες (19,6%).

Σημειώνεται ότι από την σύγκριση των δύο τελευταίων ετών παρατηρείται μείωση κατά 150 κλίνες το 2016 σε σχέση με το 2015 (4%).

Προσωπικό

Την τελευταία τετραετία παρατηρείται μείωση στον αριθμό του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στα θεραπευτήρια στο σύνολο της χώρας κατά 7,3%.

Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στο βοηθητικό προσωπικό (βοηθοί θαλάμου, τραυματιοφορείς, άλλες βοηθητικές ειδικότητες) κατά 10,9% ενώ στο νοσηλευτικό προσωπικό παρατηρείται αύξηση το 2016 κατά 1,1%.

 

Πηγη:http://www.iatronet.gr