Λογοθεραπευτές χωρίς πτυχίο με 8 ψήφους από τη θερινή Βουλή

Αντιδράσεις του Συλλόγου Λογοθεραπευτών για κατάργηση της διασφάλισης του επαγγέλματος

Τροπολογία στο ν.4558/1.8.2018 (άρθρο 9) δίνει τη δυνατότητα άδειας λογοθεραπευτή σε αποφοίτους κέντρων ελευθέρων σπουδών και σε αποφοίτους μεταπτυχιακών εξωτερικού χωρίς επαγγελματικό δικαίωμα στη χώρα κτήσης του τίτλου.

Επίσης δίνει επιπλέον παράταση ενός έτους σε αυτούς που είχαν ήδη 2 έτη για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους.

Η τροπολογία αυτή, προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων -Λογοθεραπευτών Ελλάδος, οι οποίοι με ανοικτή επιστολή τους στον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και βουλευτές των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατήγγηλε ότι με το ΠΔ 49/2016 καταργήθηκε το ΠΔ 176/2014 που μετά από δεκαετίες ανομίας, ρύθμισε το επάγγελμα του λογοθεραπευτή και πρόσθεσε ότι ήδη για το ΠΔ του 2016 υπάρχουν τρεις προσφυγές στο ΣτΕ.

Τόνισαν ακόμη, ότι η τροπολογία μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής, με το γραφείο του κ. Πολάκη να φέρεται ότι δήλωσε πως επειδή είναι βουλευτική, γι΄ αυτό δεν δημοσιοποιείται.

Ο Σύλλογος ενίσταται για τη νομιμοποίηση της άσκησης της επιστήμης της λογοθεραπείας από άτομα που δεν έχουν τα τυπικά προσόντα, τουλάχιστον. Και για την παράταση, διερωτάται αν δεν φέρουν εντός του έτους τα δικαιολογητικά, θα τους δοθεί και νέα παράταση; Υπενθυμίζουν δε, ότι βάσει του νόμου περί ανοίγματος των επαγγελμάτων, τα άτομα που έχουν τέτοιες επιχειρήσεις, δεν μπορούν όμως να ασκούν θεραπευτική παρέμβαση.

Όσο για την ψηφοφορία στη Βουλή, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι στο 1ο θερινό τμήμα, ψήφισαν μόνο 8 βουλευτές – ένας από κάθε κόμμα. Καταγγέλλει ακόμη ότι η άδεια του επιστήμονα λογοθεραπευτή έγινε αντικείμενο εξυπηρέτησης από τα βουλευτικά γραφεία, υποβαθμίζοντας δραστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ τονίζουν ότι το ίδιο το κράτος υποβαθμίζει τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων.

Πηγη:http://healthmag.gr