«Λύκος»: Ένα αυτοάνοσο που δεν πρέπει να προκαλεί τρόμο

Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ) είναι αφιερωμένη η 10η Μαΐου.

Ο ΣΕΛ ή απλώς «Λύκος» είναι ένα αυτοάνοσο, μη μεταδοτικό ρευματικό νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα τα οποία στοχεύουν σε υγιείς ιστούς και όργανα. Η νόσος προσβάλλει πολλά όργανα και συστήματα του οργανισμού, όπως το δέρμα, τις αρθρώσεις, τους νεφρούς, τους πνεύμονες, την καρδιά, τον εγκέφαλο, ενώ ορισμένα από τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι η κόπωση, η νεφρική νόσος, η απώλεια μαλλιών και συχνά τα δερματικά εξανθήματα, όπως το πλέον αναγνωρίσιμο εξάνθημα «πεταλούδας» στη μύτη και στα μάγουλα.

Το εν λόγω ρευματικό νόσημα δεν είναι σπάνιο αρκεί να σκεφτούμε ότι μονάχα στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 5.000 ασθενείς με ΣΕΛ. Ειδικότερα, ο ΣΕΛ, όπως και τα περισσότερα ρευματικά νοσήματα, εμφανίζεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες, κυρίως στις ηλικίες 14-40 ετών, ενώ δε λείπει και στα παιδιά, ενίοτε με σοβαρές εκδηλώσεις, με τις πιθανότητες να αυξάνονται όταν υπάρχει ιστορικό νόσησης από Λύκο στην οικογένεια. Εξαιτίας των πολλαπλών εκδηλώσεων του νοσήματος επηρεάζεται δραματικά η καθημερινότητα των ασθενών σε όλα τα επίπεδα.

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι, στις μέρες μας, παρά τη σοβαρότητα του νοσήματος, η έγκυρη διάγνωση και θεραπεία του επιτρέπει στους ασθενείς να ζουν μια φυσιολογική ζωή, ενώ η πρόγνωση των ασθενών με ΣΕΛ έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσα στην τελευταία εικοσαετία, καθώς το 90% των περιπτώσεων βρίσκονται σε ύφεση, εφόσον λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον Λύκο και την ενίσχυση της ορατότητας των ασθενών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν πραγματοποιεί διαδικτυακά δράση μέσω Facebook, συλλέγοντας κείμενα και φωτογραφίες ασθενών με ΣΕΛ με θέμα «Το ταξίδι μέχρι τη διάγνωση». Οι φωτογραφίες των ασθενών περιέχουν ενδυματολογικά στοιχεία σε μοβ χρώμα, το οποίο συνδέεται σε όλο τον κόσμο με τον ΣΕΛ.

Μέσα από την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία, μπορούμε να ζούμε ειρηνικά με τον Λύκο μας, διατηρώντας την αισιοδοξία και τη δημιουργικότητά μας!

 

Πηγη: https://www.news4health.gr/