Μάχες ξένων fund για τον έλεγχο της «ιδιωτικής» υγείας.

Μετά το CVC, το fund Oaktree εισέρχεται στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών ενώ ένα τρίτο βρίσκεται κοντά σε εξαγορά μεγάλης ιδιωτικής κλινικής.

Στα 2 δις. ευρώ ετησίως ανέρχονται οι ιδιωτικές δαπάνες για νοσοκομειακή περίθαλψη κάθε χρόνο χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνεται και ένα ποσό άνω των 250 εκατ. ευρώ που καταβάλλει επίσης ο ΕΟΠΥΥ ως αποζημίωση προς τις ιδιωτικές κλινικές. Η συγκεκριμένη αγορά, η οποία μπορεί να ταλανίζεται από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας λόγω της ύφεσης, δεν αφήνει καθόλου αδιάφορους, όπως έχει διαφανεί, τους επίδοξους επενδυτές που θέλουν να επωφεληθούν επενδύοντας υψηλά ποσά στον κλάδο τα οποία την τελευταία διετία εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.

Οι όμιλοι CVC (Υγεία-Metropolitan), Ιασώ, Ευρωκλινικής αλλά και το Ντυνάν, εξακολουθούν να αποτελούν βασικούς παίχτες στις διεργασίες στον κλάδο. Είναι γνωστό ότι η Ευρωκλινική βρίσκεται σε συζητήσεις καθώς πλέον έχει έρθει η ώρα της αποεπένδυσης του fund της Global Finance. Από κει και πέρα, στο Ντυνάν αν και φαίνεται να μην προχωρούν οι διαδικασίες πώλησης,  η διοίκηση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, επίσημα δηλώνει ότι «ακολουθεί τη διαδικασία αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν κατά τη β’ φάση αξιολόγησης η οποία ολοκληρώθηκε στις 15/10/2018». Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές αφορούν σε ένα ξένο fund αλλά και το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης το οποίο θα ενεργούσε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.

Ανατρέχοντας στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι το Oaktree, θα υποβάλλει την ερχόμενη δευτέρα δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών του Ιασώ με προσφερόμενο τίμημα 1,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σήμερα θα οριστικοποιηθεί το θέμα της χρηματοδότησης  από την πλευρά του προτείνοντα. Ήδη μέτοχοι που εκπροσωπούν το 35% της εταιρείας έχουν υπογράψει την αποδοχή της δημόσιας πρότασης, ενώ στόχος θα είναι η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης Ιασώ, με ελάχιστο πήχη την απόκτηση του 50% συν μία μετοχή. Με βάση τη συγκεκριμένη πρόθεση, το fund φέρεται λοιπόν διατεθειμένο να επενδύσει άνω των 90 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες θέλουν το Oaktree μετά το πέρας την απόκτησης του ομίλου Ιασώ να προχωρά και σε άλλες εξαγορές προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του, καθώς κυρίαρχοι του παιχνιδιού στον κλάδο αυτή της στιγμή, είναι ο όμιλος CVC με μερίδιο που ξεπερνά το 30% και του Ιατρικού Αθηνών με μερίδιο άνω του 20%. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο όμιλος Ιασώ βρέθηκε και το 2017 στο επίκεντρο των εξαγορών, με την πώληση της γενικής κλινικής Χολαργού Ιασώ General (νυν Metropolitan General) προς το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι πληροφορίες θέλουν και το CVC, μετά την ολοκλήρωση των διεργασιών για την αφομοίωση και λειτουργική αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού σχήματος που έχει προκύψει από τις μεγάλες εξαγορές, να  προχωρά σε νέα κίνηση αλλά μέσα στο 2020. Φαίνεται πως οι επικείμενες εκλογές και η πιθανή αλλαγή του πολιτικού σκηνικού να αποτελούν και βασική παράμετρο στην απόφαση του fund CVC για περαιτέρω επέκταση. Η πρόθεση αυτή δείχνει να επηρεάζεται αφενός από το τι μέλλει γενέσθαι με το Ντυνάν, όπου φαίνεται πως υπάρχει και πολιτική χροιά στη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού, αφετέρου ένας δεύτερος όμως, και ίσως σημαντικότερος, λόγος αφορά τη συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μια διαδικασία την οποία προωθεί η Ν.Δ. με βάση και το πρόγραμμα για την υγεία που παρουσίασε πρόσφατα.

Επίσης σε μία ιδιαίτερα σημαντική κίνηση, η οποία φαίνεται να σηματοδοτεί και την όξυνση του ανταγωνισμού στον χώρο των ιδιωτικών κλινικών, αφορά η ολοκλήρωση της υπογραφής της νέας στρατηγικής συμφωνίας του CVC με την Εθνική Ασφαλιστική για την κάλυψη των ασφαλισμένων της στα νοσοκομεία του ομίλου. Όπως αναφέρονταν και στη σχετική ανακοίνωσημε τη συμφωνία αυτή η Εθνική γίνεται η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα που συνδυάζει τις δυνάμεις της με τον μεγαλύτερο όμιλο παροχής ιατρικών υπηρεσιών, αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Βιοϊατρική
Εξελίξεις φαίνεται να δρομολογούνται και στον κορυφαίο όμιλο της αγοράς των διαγνωστικών κέντρων, με σημαντική παρουσία επίσης και στον τομέα των κλινικών, Βιοϊατρική.  Δεν είναι τυχαία μάλιστα η ανάληψη καθηκόντων συμβούλου διοίκησης . Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η ένταξη του κ. Σωτήρη Μπερσίμη στη ομάδα της Βιοϊατρικής ενδυναμώνει το σημαντικό έργο που επιτελεί ο μεγαλύτερος στον κλάδο, αμιγώς ελληνικός όμιλος, στο σύστημα υγείας.  Πληροφορίες κάνουν λόγο για μία αναβαθμισμένη συνεργασία, που θα εισάγει τον όμιλο στην επόμενη εποχή. Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στόχος είναι η υλοποίηση έργων συνέργιας μεγάλου εύρους μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, για την παροχή υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Πηγη:http://healthmag.gr