Μέσω παγκολίνου ο SARS-COV-2 μεταφέρθηκε στον άνθρωπο;

Το ενδεχόμενο μέσω παγκολίνου και όχι νυχτερίδας να μεταφέρθηκε ο SARS-COV-2 στον άνθρωπο μελετούν ερευνητές γονοδιωμάτων, ενώ  συνάδελφοι που εντρύφησαν  σε 30.000 ζεύγη βάσεων  του γονιδίωμα του SARS-CoV-2 θεωρούν ότι η αργή μετάλλαξη του ιού θα ευνοήσει την αμυντική λειτουργία εμβολίου μακροπρόθεσμα.

Μετά από εκτενέστερες μελέτες των τελευταίους  μήνες, συνεργατική ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο  αναλύει γονιδιώματα ιών από την πανδημία σε πραγματικό χρόνο, ενημερώνοντας με  αναλύσεις την πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα Nextstrain. Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα δεδομένα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν λίγα χρόνια ώστε ο ιός να μεταλλαχθεί αρκετά ώστε να «ξεφύγει» από ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, όταν αυτό αναπτυχθεί. Οι ερευνητές προβλέπουν περιστασιακές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2 που επιτρέπουν στον ιό να ξεφύγει εν μέρει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια ή την πιθανή ανοσία αγέλης που μπορεί να έχει αναπτυχθεί. Όμως η διαδικασία ανάπτυξης τέτοιων μεταλλάξεων πιθανότατα θα χρειαστεί  χρόνια και όχι μήνες.

Εξάπλωση στους ανθρώπους

Το περιοδικό Nature δημοσίευσε ανάλυση των γονιδιωμάτων των κορονοϊών που βρέθηκαν στους παγκολίνους καθώς  διερευνάται εάν ο ιός μεταφέρθηκε από νυχτερίδες στον άνθρωπο ή εάν ένας ενδιάμεσος ξενιστής διευκόλυνε αυτή την μετάδοση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, πράγματι, οι μαλαισιανοί παγκολίνοι – που κατασχέθηκαν  από μια επιχείρηση λαθρεμπορίου στη νότια Κίνα – είχαν κορονοαϊούς που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι «η μεταγονιδιωματική αλληλουχία ταυτοποίησε κοροναϊούς των παγκολίνων και ανήκουν σε δύο υπο-ομάδες κοροναϊών που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης μιας που εμφανίζει ισχυρή ομοιότητα με τον SARS-CoV-2 στην περιοχή της πρωτεΐνης-ακίδας που δεσμεύεται στον υποδοχέα των ανθρώπινων κυττάρων».

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι κατόπιν των νέων δεδομένων ότι «οι παγκολίνοι θα πρέπει να θεωρηθούν ως πιθανοί ξενιστές για την εμφάνιση νέων κοροναϊών και να απομακρυνθούν από τις αγορές για να αποφευχθεί η μετάδοση προς τους ανθρώπους».

Συμπεράσματα

Δεδομένου ότι η άγρια ​​φύση περιέχει πολλούς κοροναϊούς οι άνθρωποι πρέπει να απαγορεύσουν το εμπόριο άγριας πανίδας και των «υγρών αγορών» (wet markets) που υπάρχουν στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες.

Άξιο λόγου είναι ότι στο περιοδικό Nature Medicine δημοσιεύτηκε επιστολή ερευνητών από την τις ΗΠΑ και το ΗΒ με τη  συγκριτική ανάλυση των γονιδιωματικών δεδομένων, που  απέδειξε ότι ο SARS-CoV-2 εξελίχθηκε φυσικά και διέψευσαν την ιδέα ότι είναι ένας κατασκευασμένος βιολογικός παράγοντας. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο SARS-CoV-2 βγήκε από ένα εργαστήριο» αναφέρουν.

Η ομάδα εξέτασε προσεκτικά τον τομέα δέσμευσης υποδοχέα (RBD) της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να συνδεθεί με τους υποδοχείς στην κυτταρική επιφάνεια και να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα-ξενιστές.

Ο ιός της νυχτερίδας RaTG13 παραμένει ο πλησιέστερος στον SARS-CoV-2, ορισμένοι κοροναϊοί παγκολίνου εμφανίζουν ισχυρή ομοιότητα με τον SARS-CoV-2 στην περιοχή δέσμευσης της πρωτεΐνης ακίδας, συμπεριλαμβανομένων και των έξι βασικών υπολειμμάτων της περιοχής. Αυτό το εύρημα, κατέληξαν οι ερευνητές  ότι οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι η πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2 είναι βελτιστοποιημένη για σύνδεση με τον ανθρώπινο ACE2 ως αποτέλεσμα της φυσικής επιλογής.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/