Μέτρα εδώ και τώρα ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την προστασία των γιατρών μετά το τραυματισμό γιατρού από πτώση ασανσέρ στο Ιπποκράτειο

Απίστευτο κι όμως… ελληνικό!  Όπως ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι την προηγούμενη Παρασκευή το μεσημέρι στον 4ο όροφο του Νοσοκομείου ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ Αθηνών, γιατρός ο οποίος μετέφερε με το ασανσέρ φορείο για να χειρουργηθεί επείγον περιστατικό, ανοίγοντας την πόρτα του ασανσέρ υποχώρησε η καμπίνα και βρέθηκε η οροφή της να έχει καταπλακώσει το πόδι τραυματίζοντάς τον σοβαρά.

Το όλο θέμα είχαν αναδείξει οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλοντας τις επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας και εργασίας στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΑΧΕΠΑ, ΑΡΤΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ κα).

Θύμα υπήρξε ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι. Άμεσα του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, όμως ο διευθυντής μεταφέρθηκε αρχικά στο ΚΑΤ και μετά στον Ερυθρό Σταυρό, διότι το Ιπποκράτειο δεν διαθέτει ορθοπεδική κλινική.

Οι εργαζόμενοι που επισκεφθήκαν τον γιατρό αναφέρουν ότι φέρει σοβαρά τραύματα στο πόδι του αλλά ευτυχώς είναι εκτός κινδύνου.

Ο ίδιος μάλιστα τους περιέγραψε ότι υπήρχε συντηρητής από ιδιωτική εταιρεία στο Νοσοκομείο και εκείνη την ημέρα συντηρούσε τα ασανσέρ.

Ήδη στο νοσοκομείο μετέβησαν πραγματογνώμονες για τεχνικό έλεγχο των ασανσέρ για την εξακρίβωση των αιτιών του ατυχήματος ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου διέταξε την απενεργοποίηση της λειτουργίας του ανελκυστήρα και ζήτησε εγγράφως από τον συντηρητή να δώσει γραπτές εξηγήσεις.

Μέτρα εδώ και τώρα

Μέτρα εδώ και τώρα, προκειμένου να μην κινδυνεύουν στο εργασιακό τους περιβάλλον οι γιατροί, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Σύμφωνα με τον πρώτο Σύλλογο της χώρας πρόκειται για ένα ακόμα πρωτοφανές συμβάν που αναδεικνύει την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από την υποχρηματοδότιση και την υποστελέχωση.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εργάζονται σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, εγκυμονούν κινδύνους ,τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑΓ. Πατούλης, τόνισε τα εξής: «Τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν πλέον οριακά, με ελάχιστο προσωπικό και σοβαρές ελλείψεις, σε υλικά και εξοπλισμό. Το ατυχέστατο αυτό συμβάν δυστυχώς δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε μεμονωμένο. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, με τη συντήρηση τόσο του τεχνολογικού εξοπλισμού, όσο και των κτιριακών υποδομών, των δημόσιων νοσοκομείων . Το προσωπικό των νοσοκομείων, εργάζεται σε συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης,δίνοντας μάχη για να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας που καταρρέει»

Στο πλαίσιο αυτό ο ΙΣΑ, ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, την στελέχωσή τους με προσωπικό και τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογικής και κτιριακής υποδομής τους προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών.

Τι απαντά η διοίκηση

Μετά το σάλο που προκάλεσε το περιστατικό αυτό η διοίκηση του νοσοκομείου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως εν αναμονή του πορίσματος των ελεγκτών ο ανελκυστήρας, ο οποίος αντικαταστάθηκε πλήρως το έτος 2005, υποστηρίζεται από συμβόλαιο συντήρησης με εξειδικευμένη εταιρεία ανελκυστήρων και έχει πιστοποιηθεί την 21/01/2019 από ανεξάρτητο φορέα (TUV Austria Hellas) και έχει προσκομισθεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό ανελκυστήρα. Σύμφωνα με το βιβλίο συντήρησης του συγκεκριμένου ανελκυστήρα αποδεικνύεται ότι αυτός συντηρήθηκε κανονικά στις 6 Μαρτίου 2019. Επιπλέον, σύμφωνα με την σύμβαση, υπάρχει καθημερινή παρουσία (8ωρη τις καθημερινές και 24ωρη κατά τις ημέρες εφημερίας) τεχνικού συντηρητή που είναι υπάλληλος της συντηρήτριας εταιρείας. Αυτός βρισκόταν στον τόπο του ατυχήματος όταν αυτό συνέβη.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr