Μέχρι το Πάσχα οι αλλαγές σε Νοσοκομεία και Υγειονομικές Περιφέρειες! Τι είπε ο υπ.Υγείας

Με καθυστέρηση κάποιων μηνών από τις αρχικές εξαγγελίες θα έρθει τελικώς όπως φαίνεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τους νέους Οργανισμούς των Νοσοκομείων αλλά μεταξύ άλλων και για τις αλλαγές στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων νοσηλευτικών Μονάδων, τροποποιώντας τον αριθμό των οργανικών θέσεων με βάση τις κλίνες, ενώ θα αυξάνει και τον αριθμό των Υγειονομικών Περιφερειών.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο περιθώριο εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), οι αλλαγές στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων αναμένεται να προωθηθούν μέχρι το Πάσχα, είτε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας είτε μέσω άλλου νομοσχεδίου άλλου υπουργείου.

Πάντως με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, οι συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές επρόκειτο να προωθηθούν από τον περασμένο Οκτώβριο, καθυστέρησαν όμως για άγνωστους λόγους.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει με το νέο νόμο που θα προωθήσει να δώσει το στίγμα μιας αναπτυξιακής προοπτικής στα δημόσια νοσοκομεία με πρόβλεψη μεγαλύτερου αριθμού κλινών στους νέους Οργανισμούς όπου είναι απαραίτητο αλλά και προσαύξηση των οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ της τάξης του 10%-15%.

Αυξάνονται οι Υγειονομικές Περιφέρειες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του HealthReport.gr, με τη νέα νομοθετική παρέμβαση αυξάνονται οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) από επτά (7) που είναι σήμερα σε εννέα (9), γεγονός που κρίθηκε απαραίτητο με βάση τις γεωγραφικές ανάγκες που υπάρχουν στη χώρα.

Ταυτόχρονα οι ΥΠΕ αποκτούν πλαίσιο Οργανισμών και αναλαμβάνουν πλήρως τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.

Έτσι θα χειρίζονται και τις προσλήψεις που θα γίνονται στα Κέντρα Υγείας τα οποία σήμερα είναι εξαρτώμενα από τα Νοσοκομεία, γεγονός που σημαίνει ότι τα Κέντρα Υγείας γίνονται αποκεντρωμένες αυτόνομες μονάδες των ΥΠΕ, με δική τους στελέχωση.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr