Μήνυμα αφύπνισης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας

«Αυτοφροντίδα 24/7, για όλους, για μια ζωή», είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτοφροντίδας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Ιουλίου.  Στόχος είναι η ανάδειξη της σημασίας της Αυτοφροντίδας ως τρόπου ζωής, 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα (24/7) για την προάσπιση της ατομικής υγείας και τη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας.

Η αυτοφροντίδα (self-care) αφορά το σύνολο των ενεργειών στις οποίες προχωρούν οι άνθρωποι από μόνοι τους για τη διατήρηση της υγείας, της ευεξίας, καθώς και για την πρόληψη ασθενειών, ή την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων υγείας.

Στην έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αυτοφροντίδας (Global Self-Care Federation) και συγκεκριμένα  στην ερώτηση, ποια η σημασία του όρου «Αυτοφροντίδα», το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι Αυτοφροντίδα σημαίνει «ενδυναμωμένοι ασθενείς, που αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της υγείας τους».

Σχετικά  με την εμπιστοσύνη προς την βιομηχανία Αυτοφροντίδας, το 74%, δηλαδή τα τρία τέταρτα των πολιτών, απάντησαν ότι εμπιστεύονται τη βιομηχανία αυτοφροντίδας και τα προϊόντα της. Η ασφάλεια των προϊόντων είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας εμπιστοσύνης για τις υγειονομικές αρχές, ενώ για τους πολίτες μεγαλύτερη σημασία έχει η αποτελεσματικότητα των προϊόντων.

 

Την εφαρμογή της τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και της ανάρρωσης-αποκατάστασης επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (Ε.Φ.Ε.Χ), Γιώργος Δόκιος, σημειώνοντας ότι «με τη συμβουλή του φαρμακοποιού, μπορούν να αντιμετωπιστούν ήπια συμπτώματα, τα οποία έχουν αναγνωριστεί εμπειρικά από τον ασθενή. Αυτοφροντίδα στην καθημερινότητα σημαίνει ακολουθώ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγω ανθυγιεινές συνήθειες, αντιμετωπίζω ήπια συμπτώματα, προσπαθώ να διατηρήσω την υγεία μου σε καλή κατάσταση. Κάτι που την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, όλοι προσπαθήσαμε να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας, ως ένα ακόμη μέτρο προστασίας. Αυτό θα πρέπει να γίνει συνήθεια, τρόπος ζωής».

 

Στην κοινωνική και οικονομική αξία της Αυτοφροντίδας  εστίασε ο  πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Χ, Βασίλης Σερέτη, επισημαίοντας ότι «οι δημόσιοι πόροι που θα χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία ήπιων συμπτωμάτων μπορούν να κατευθυνθούν για την αντιμετώπιση πιο σοβαρών ασθενειών που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Τη δεδομένη χρονική και υγειονομική συγκυρία κατά την οποία τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, η εφαρμογή της αυτοφροντίδας, επιτρέπει στο υγειονομικό προσωπικό να αφοσιωθεί στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για την Αυτοφροντίδα το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 7 ευρώ σύμφωνα με μελέτες».

Τι είναι Αυτοφροντίδα

  • Να επιλέγεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής: σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή καθημερινά
  • Να αποφεύγεις τις ανθυγιεινές συνήθειες (π.χ κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κ.α)
  • Να αντιλαμβάνεσαι τα ήπια συμπτώματα: αξιολόγηση και συζήτηση, αρχικά με τον φαρμακοποιό
  • Να συμβάλλεις στη βελτίωση της υγείας σου

(Πηγή: WHO)

Τι ΔΕΝ είναι Αυτοφροντίδα

Περιπτώσεις στις οποίες τα ήπια συμπτώματα δεν υποχωρούν ακόμη και μετά τη συμβουλή του Φαρμακοποιού. Ιατρική συμβουλή επιβάλλεται αν:

  • η κατάστασή επιδεινώνεται ή υποτροπιάζει
  • παρατηρείται έντονος πόνος
  • ο ασθενής έχει δοκιμάσει ένα ή περισσότερα φάρμακα χωρίς επιτυχία
  • εμφανίζονται ανεπιθύμητες ενέργειες ή ψυχολογικά προβλήματα (π.χ αγωνία, ανησυχία, υπερδιέγερση)

(Πηγή: AEGSP)

 

Πηγη: https://virus.com.gr/