«Μίλια Ζωής» για τους νησιώτες με πολλαπλό μυέλωμα

Έναν λιγότερο πονοκέφαλο θα έχουν δεκαδες  ασθενεις με πολλαπλό μυέλωμα που κατοικούν  στη νησιωτική Ελλάδα, οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινούνται συχνά προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις θεραπείες τους.

Το Πολλαπλό Μυέλωμα αποτελεί μία σπάνια μορφή καρκίνου του αίματος καθώς αφορά στο 1% των περιπτώσεων κακοήθειας και στο 10% των καρκίνων του αίματος. Είναι ανίατης μορφής και χαρακτηρίζεται από ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο υφέσεων και υποτροπών. Είναι ο 2ος πιο συχνός καρκίνος του αίματος και όπως τόνισε ο Ευάγγελος Τέρπος, αναπληρωτής καθηγητής αιματολογίας ΕΚΠΑ, 400 με 600 άτομΑ διαγιγνώσκονται με τον καρκίνο ετησίως, ενώ οι ασθενείς  υπολογίζονται σε πάνω από 1.500.

Αν και το 95% κατοικεί στην ηπειρωτική χώρα (κυρίως Αθήνα, σε ποσοστό 50% και Βόρεια Ελλάδα, σε ποσοστό  30% εκ των οποίων οι μισοί παρακολουθούνται σε εξειδικευμένες αιματολογικές κλινικες), το υπόλοιπο  5% μένει σε ελληνικά νησιά, που συχνά διαθέτουν μόλις έναν αγροτικό ιατρό.

Οι απαραίτητες μετακινήσεις είναι συχνές και το κόστος σημαντικό. Διαφορετικά η παρακολούθηση της νόσου και η θεραπεία είναι ελλιπής.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι νησιώτες που βαρύνονται από το φορτίο της νόσου, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Amgen Hellas δημιούργησαν το πρόγραμμα «Μίλια Ζωής». Μέσα από το πρόγραμμα αυτό οι πάσχοντες έχουν την ευκαιρία δωρεάν αεροπορικής μετάβασης στα εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, λοιπόν, προσφέρονται συνολικά 250 αεροπορικά εισιτήρια μετ’επιστροφής για τις μετακινήσεις των ασθενών. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν όσοι χρειάζονται μετάβαση από 18 νησιά: Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λήμνο, Σκιάθο, Σκύρο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λέρο, Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο, Καστελόριζο, Λέσβο και Κέρκυρα.

Στο «Μίλια Ζωής» μπορούν να συμμετέχουν ασθενείς ανεξαρτήτως θεραπείαςαρκεί  ο θεράπων ιατρός να κρίνει ότι χρήζουν εξειδικευμένης παρακολούθησης. Έτσι, μετά από σχετική ενημέρωση εκπροσώπου της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας η διαχείριση του ασθενή για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα γίνεται πλέον από την ίδια την ιατρική εταιρεία.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕ, Π. Παναγιωτίδης, Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ ξεκαθάρισε, δε, πως έχουν τηρηθεί ολες οι απαραιτητες προϋποθεσεις για την  αυστηρή προστασία των προσωπικών δεδομένων, σε συνεννόηση με την Αρχή.

«Στην Amgen, σε οτιδήποτε κάνουμε, στόχος μας είναι η εκπλήρωση της αποστολής μας, να είμαστε στην υπηρεσία των ασθενών. Και σε κάθε βήμα αυτής της πορείας μας, καθοδηγούμαστε από τις αξίες μας αναπτύσσοντας καινοτόμες ιδέες προς όφελός τους. Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία υπήρξε αρωγός και συνεργάτης στην αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα πρόσβασης των ασθενών με Πολλαπλό Μυέλωμα, που κατοικούν στα νησιά, σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα προσφέροντάς τους τη δυνατότητα βέλτιστης φροντίδας», δήλωσε o Matti Arvela, Executive Director και General Manager της Αmgen Hellas.

 

Πηγη:https://virus.com.gr