Μαγιορκίνης: Σε παγκόσμια έλλειψη το remdesivir – Με το σταγονόμετρο παραλαμβάνει τις ποσότητες η Ελλάδα

Στην έλλειψη του φαρμάκου remdesivir, που χρησιμοποιείται μόνο σε νοσοκομεία με σκοπό την επιβράδυνση της εξέλιξης των σοβαρών συμπτωμάτων της νόσου Covid-19 στους ασθενείς, αναφέρθηκαν στην τακτική συνέντευξη τύπου για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Υγειινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, στο φάρμακο ρεμντεσιβίρη παρατηρείται παγκόσμια έλλειψη. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης συμπλήρωσε ότι η χώρα μας παραλαμβάνει συγκεκριμένες ποσότητες, οι οποίες καθορίζονται από ειδικό ευρωπαϊκό μηχανισμό για όλα τα κράτη – μέλη.

Συγκεκριμένα ο κ. Κοντοζαμάνης, ανέφερε:

“Η προμήθεια της ρεμντεσιβίρης γίνεται μέσω ευρωπαϊκού μηχανισμού σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρώπης χωρίς κόστος για τη χώρα μας. Υπάρχουν συγκεκριμένες ποσότητες οι οποίες έρχονται στη χώρα. Αυτή τη στιγμή, αναμένουμε ποσότητες δεν υπάρχει θέμα έλλειψης και έρχονται ακόμα περισσότερες ποσότητες και συνεχίζεται το πρόγραμμα για την προμήθεια αυτού του προϊόντος. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα προϊόν σε αυξημένη ζήτηση”, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα στοιχεία είπε ότι σήμερα παρέλαβε η Ελλάδα 144 φιαλίδια ρεμντεσιβίρης για νοσοκομειακή χρήση και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται ακόμη περισσότερα. Συμπλήρωσε δε, ότι σε συνεργασία με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, θα εξασφαλιστεί το απόθεμα που θα χρειαστεί η χώρα, εφόσον οι ανάγκες θα αυξηθούν.

Μαγιορκίνης: Σε μεγάλη διαθεσιμότητα η ρεμντεσιβίρη θα χορηγείται όπως το Tamiflu

Στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία, αναφέρθηκε συμπληρωματικά ο καθηγητής Μαγιορκίνης. Όπως είπε, οι δύο εγκεκριμένες θεραπείες που χορηγούνται σήμερα και στους έλληνες ασθενείς με κορονοϊό, είναι η δεξαμεθαζόνη και η ρεμντεσιβίρη.

Συγγενής με την τελευταία “πολλά υποσχόμενη θεραπεία”, όπως χαρακτήρισε τη νέα πειραματική θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα, η οποία χορηγήθηκε και στον πρόεδρο Τραμπ, είναι στην Ελλάδα η θεραπεία με τη χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Οι κλινικοί γιατροί γνωρίζουν πότε και σε ποιο σημείο πρέπει να χρησιμοποιηθεί η κάθε μια από αυτές τις θεραπείες” υπογράμμισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ρεμντεσιβίρη θα πρέπει να χορηγείται, όταν οι γιατροί έχουν ένδειξη ότι ο ασθενής χειροτερεύει και κινδυνεύει να διασωληνωθεί. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή να χορηγείται ευρέως η θεραπεία, καθώς υπάρχει “παγκόσμια έλλειψη”, συμπλήρωσε.

Στο μέλλον, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα, όπως χρησιμοποιείται το αντιιικό φάρμακο Tamiflu για την πρόληψη της επιδείνωσης των συμπτωμάτων της γρίπης, είπε:

“Στο βαθύ μέλλον όταν θα υπάρξει παγκόσμια διαθεσιμότητα, γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό το φάρμακο δεν έχει παγκόσμια διαθεσιμότητα, είναι πιθανόν να δίνεται όπως το Tamiflu. Δηλαδή πολύ νωρίς όταν κάποιος εμφανίσει τα συμπτώματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει παγκόσμια έλλειψη, είναι ένα φάρμακο το οποίο δεν υπάρχει πουθενά σχεδόν”, κατέληξε ο καθηγητής.

 

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/