Μαστός: Πώς θα αποτρέψετε την εκδήλωση καρκίνου

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή γυναικολογικού καρκίνου. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται 6.000 νέα περιστατικά και 450.000 στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 1.600.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται παγκοσμίως, κάθε χρόνο, με καρκίνο του μαστού.

Μπορεί η Ιατρική τα τελευταία χρόνια να έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν υπότυποι της νόσου που προκαλούν τον θάνατο των πασχόντων.

Συνεπώς, ένα μεγάλο «στοίχημα» για τις ίδιες τις γυναίκες, αλλά και την ιατρική κοινότητα, είναι να υιοθετηθούν μέτρα πρόληψης, που θα διατηρούν τους μαστούς υγιείς δια βίου.

«Κορωνίδα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού αποτελεί, φυσικά, η αυτοεξέταση των μαστών από τις γυναίκες. Από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης και έπειτα, οι γυναίκες πρέπει να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της αυτοεξέτασης των μαστών τους, μια φορά τον μήνα. Ενώ θα πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση μαστού και από τον θεράποντα γυναικολόγο τους, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Από την ηλικία των 40 ετών και έπειτα θα πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσια μαστογραφία», εξηγεί ο γενικός χειρουργόςΔρ. Δημήτρης Μουσιώλης.

Υπάρχουν, βέβαια, περιπτώσεις, που η γυναίκα θα πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό για περαιτέρω διερεύνηση.

Αυτές είναι:

  • Σε περίπτωση ψηλάφησης οζιδίου, το οποίο στην αφή είναι σκληρό, έχει ανώμαλη μορφή, δεν πονάει και δε μετακινείται όταν πιέζεται με τα δάχτυλα
  • Σε περίπτωση έκκρισης υγρού από τη θηλή, με αίμα ή χωρίς,
  • Σε περίπτωση που η θηλή μπαίνει προς τα μέσα,
  • Όταν η θηλή και η περιοχή γύρω απ’ αυτήν έχει αλλάξει χρώμα,
  • Σε περίπτωση αλλαγής του χρώματος ή της υφής του δέρματος των μαστών,
  • Σε περίπτωση ασυνήθιστης αυξομείωσης του μεγέθους του μαστού,
  • Αν υπάρχει οίδημα (πρήξιμο), πόνος ή ερυθρότητα στον βραχίονα, στη μασχάλη, γύρω από τον λαιμό ή στην περιοχή πέριξ του θώρακα.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί, πάντως, να αποτελέσει την καλύτερη ασπίδα προστασίας των μαστών από τον καρκίνο.

«Διακόψτε το κάπνισμα ή μην το αρχίσετε ευθύς εξαρχής. Διατηρήστε καλή φυσική κατάσταση με τακτική γυμναστική. Τριάντα λεπτά ήπιας άσκησης αρκούν 4-5 φορές την εβδομάδα. Διατηρείτε πάντα σταθερό σωματικό βάρος, ανάλογα με τον σωματότυπό σας. Τραφείτε υγιεινά κατά το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, αποφεύγοντας επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Πιείτε αλκοόλ με μέτρο, χωρίς να υπερβαίνετε το ένα ποτήρι την ημέρα. Αποφύγετε θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης και τέλος, το σημαντικότερο: θηλάστε τα παιδιά σας. Ο θηλασμός έχει διττή προστατευτική επίδραση, θωρακίζοντας τη δική σας υγεία αλλά και του παιδιού σας», καταλήγει ο εδικός.

Πηγη:http://healthmag.gr