Μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα σκαριά

Υποδιπλασιασμό της συμμετοχής των ασθενών, σε όσα φάρμακα έχουν περάσει από τις Επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης, σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας.

Με τις αλλαγές στην τιμολόγηση να οδηγούν τη συζήτηση και στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για το Φάρμακο, παρότι τυπικά αντικείμενο της ήταν η «Συμμαχία της Βαλέτας», ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στα επόμενα σχέδια της Αριστοτέλους. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού τοποθετήθηκε η διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που κρατούν χαμηλούς τους ρυθμούς τόσο στην Επιτροπή Αξιολόγησης όσο και στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η Αριστοτέλους συνεχίζει να εναποθέτει ελπίδες στη διαδικασία, για εξοικονομήσεις και ελαφρύνσεις. Το παράδειγμα της πρώτης ολοκληρωμένης διαπραγμάτευσης, εκείνης για τις θεραπείες της Ηπατίτιδας C, αναδείχθηκε και πάλι, αυτή τη φορά από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΦ, H. Γιαννόγλου. Για πρώτη φορά  όμως, η εξοικονόμηση «σχηματοποιήθηκε». Όπως αναφέρθηκε, το όφελος ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ!

Το «success story» της Ηπατίτιδας C επιδιώκει να επαναλάβει το Υπουργείο Υγείας και για άλλες θεραπείες, με δεδομένη τη σημαντική επιβάρυνση που συνιστούν για τους προϋπολογισμούς. Υπολογίζεται ότι τα νέα φάρμακα επιβαρύνουν τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας έως και 10% ετησίως. Όπως ανέφερε τόσο ο κ Ξανθός όσο και ο κ. Γιαννόγλου δεκάδες είναι τα φάρμακα, κυρίως για χρόνιες παθήσεις που έχουν και σημαντικό μερίδιο στη δαπάνη, για τα οποία έχουν αποσταλεί προσκλήσεις στους ΚΑΚ για διαπραγμάτευση. Προτεραιότητα έχει δοθεί σε θεραπείες για το σακχαρώδη διαβήτη, για σπάνια νοσήματα, όπως η θεραπεία για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, αλλά και για παθήσεις του αναπνευστικού.

Μείωση της συμμετοχής

Τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην κατεύθυνση ελάφρυνσης του κόστους που καταβάλλουν οι πολίτες για την αγορά των φαρμάκων περιέγραψε ο κ. Ξανθός, απαντώντας στις κατηγορίες για κίνδυνο ανόδου της συμμετοχής των ασθενών, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων από τις τελευταίες αλλαγές. Ανακοίνωσε, δε, και τα σχέδια του Υπουργείου για περαιτέρω ελαφρύνσεις.

Ακολουθώντας τη συλλογιστική και της αγοράς, που διαχωρίζει την ιδιωτική δαπάνη από τη συμμετοχή των ασθενών, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι από τα 1,8 δισ. ευρώ των ιδιωτικών δαπανών, το 1,2 δισ. ευρώ αποτελούν out of pocket δαπάνες, δηλαδή αφορούν ΜΗΣΥΦΑ ή συνταγογράφούμενα φάρμακα, που αγοράστηκαν εκτός συνταγής. Συγκεκριμένα, το κόστος της θεσμοθετημένης συμμετοχής (10% και 25%, διαφορά λιανικής και ασφαλιστικής τιμής) ανέρχεται σε 624 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 260 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που καταβλήθηκε για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής και της λιανικής τιμής.

Για την Αριστοτέλους, όμως, στόχος είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν και η συμμετοχή των ασθενών και σε αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζεται να παρέμβει σε δύο σημεία.

Το πρώτο πεδίο αφορά στη διαφορά λιανικής και ασφαλιστικής τιμής. Όπως είχαμε γράψει, το Υπουργείο επιδιώκει την ταύτιση της λιανικής τιμής με την ασφαλιστική. Αν και ο κ. Ξανθός δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο μοντέλο, εκτίμησε πως με αυτή την παρέμβαση η ψαλίδα των 260 εκατ. ευρώ, θα μειωθεί σημαντικά. Έσπευσε, μάλιστα, να διευκρινίσει πως οι τελευταίες αλλαγές δεν θα οδηγήσουν σε μεσοσταθμική επιβάρυνση της συμμετοχής των 624 εκατ. ευρώ

Το δεύτερο πεδίο παρέμβασης συνδέεται άμεσα και με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Θυμίζουμε πως, η τιμή που προκύπτει μετά τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της Επιτροπής είναι εμπιστευτική. Ζητούμενο αποτελεί λοιπόν πως θα υπολογίζεται η συμμετοχή που θα πρέπει να καταβάλλει ο ασθενής (10% ή 25%), χωρίς να κινδυνεύει να υπολογιστεί η τιμή της διαπραγμάτευσης ή να αδικείται ο ασφαλισμένος, καταβάλλοντας ένα ποσό μεγαλύτερο βάσει της τιμής καταλόγου. Αποφασίστηκε, λοιπόν, πως πρέπει να μειώνεται ανάλογα και η συμμετοχή. Έτσι, για τα φάρμακα που θα περνάνε από Αξιολόγηση και θα επιτυγχάνεται συμφωνία αποζημίωσης στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, οι ασθενείς θα καταβάλλουν υποδιπλάσια συμμετοχή.

Προηγούμενες παρεμβάσεις, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Ξανθός ήταν:

  • Κατάργηση συμμετοχής για όσους επιλέγουν γενόσημα για παθήσεις με συμμετοχή 10%, που οδήγησε σε μείωση περίπου 40 εκατ. ευρώ
  • Η κατάργηση του περιορισμού των 3 φαρμάκων ανά συνταγή, που πολλαπλασίαζε το τέλος του 1 ευρώ και η οποία φέρεται να έχει εξοικονομήσει περίπου 15 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση
  • Μηδενική συμμετοχή στα δευτερεύοντα φάρμακα των καρκινοπαθών
  • Μηδενική συμμετοχή του 1/3 των ανασφάλιστων, που έχουν χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια

 

Πηγη:https://virus.com.gr/