Μεγάλες ανισότητες υγείας στις ΗΠΑ

Νέα μελέτη για την υγεία των ΗΠΑ αποκαλύπτει «επικίνδυνες ανισότητες» μεταξύ των Πολιτειών. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση για την υγεία, που έγινε ποτέ στις ΗΠΑ και υποδεικνύει σε ποιους τομείς πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και σε ποιες περιοχές.

Η πιθανότητα πρόωρου θανάτου για άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 έως 55 ετών είναι μεγαλύτερη στη Δυτική Βιρτζίνια, στο Μισισιπή και στην Αλαμπάμα. Αντίθετα, είναι μικρότερη σε κατοίκους της ίδιας ηλικίας σε Μινεσότα, Καλιφόρνια, Νέας Υόρκης και ορισμένων βορειοανατολικών Πολιτειών.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA (https://goo.gl/aoGvHT), καλύπτει τη χρονική περίοδο 1990 – 2016. Αποτελεί μέρος της μελέτης Global Burden of Disease (GBD), μιας συνολικής προσπάθειας για τον ποσοτικό προσδιορισμό της υγείας σε διεθνές επίπεδο, καλύπτοντας 333 ασθένειες και τραυματισμούς και 84 παράγοντες κινδύνου.

Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας ανά Πολιτεία που έγινε ποτέ και περιλαμβάνει εκτιμήσεις για τον επιπολασμό, την επίπτωση, το θάνατο, το προσδόκιμο ζωής και διάφορες άλλες συνοπτικές μετρήσεις υγείας για τις 50 Πολιτείες, την περιφέρεια της Κολούμπια και το σύνολο της χώρας.

Το 2016, βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην αυξημένη πιθανότητα πρόωρου θανάτου για άτομα ηλικίας 20 έως 55 ετών ήταν η κατάχρηση ουσιών, η αυτοκτονία και οι καταστάσεις που συνδέονται με το αλκοόλ. Για αυτά τα προβλήματα, οι Πολιτείες με τα «χειρότερα» και τα «καλύτερα» ποσοστά ετών ζωής που χάθηκαν (YLLs) ανά 100.000 άτομα ήταν τα ακόλουθα:

Διαταραχές της χρήσης ναρκωτικών: Δυτική Βιρτζίνια (982), Βόρεια Ντακότα (161), ΗΠΑ (εθνικός μέσος όρος – 451)
Συνθήκες που σχετίζονται με το αλκοόλ: Νέο Μεξικό (328), Γιούτα (110), ΗΠΑ (156)
Αυτοκτονία: Γιούτα (979), Επαρχία Κολούμπια (306), ΗΠΑ (564)
Επιπλέον, το βάρος των διαταραχών της ψυχικής υγείας φαίνεται ότι αυξάνεται στις ΗΠΑ. Η βαριά κατάθλιψη αυξήθηκε κατά 27% σε εθνικό επίπεδο μεταξύ 1990 και 2016. Παρομοίως, το φορτίο που οφείλεται στις διαταραχές άγχους αυξήθηκε κατά περίπου 31% και ανήλθε σε 1,76 εκατ. χαμένα έτη ζωής (DALY) το 2016.

«Αυτά τα ευρήματα χρησιμεύουν ως αναμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για την ανάγκη να αυξηθεί η φροντίδα της ψυχικής υγείας και του προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και προγράμματα που αποσκοπούν στην πρόληψη των ψυχικών διαταραχών και στην προαγωγή της ψυχικής υγείας», σημειώνει ο Δρ. Ali Mokdad, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Christopher Murray, διευθυντής του Ινστιτούτου Μετρήσεων Υγείας και Αξιολόγησης (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, που συντόνισε τη μελέτη, υπογράμμισε ότι ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το κάπνισμα και η υψηλή γλυκόζη πλάσματος νηστείας (FPG) ήταν οι τρεις μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την υγεία το 2016.

Τόσο ο υψηλός ΔΜΣ όσο και ο FPG συνδέονται με τον διαβήτη. Επιπλέον, ο υψηλός ΔΜΣ, κοινώς αναφερόμενος ως υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου και γενικά κακής υγείας.

«Σε αυξανόμενο βαθμό, το υπερβολικό βάρος, η παχυσαρκία και η πλούσια σε σάκχαρα δίαιτα αυξάνουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και υπονομεύουν ζωή των Αμερικανών», δήλωσε ο Murray. «Η ανάγκη για υπηρεσίες πρόληψης και μεγαλύτερη πρόσβαση και ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης αυξάνονται».

Μεταξύ των ευρημάτων της μελέτης ξεχωρίζουν:

Οι τρεις κύριες αιτίες των ετών ζωής που χάθηκαν στις ΗΠΑ το 2016 ήταν: η ισχαιμική καρδιοπάθεια, ο καρκίνος του πνεύμονα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, μια αλλαγή από το 1990, όταν η τρίτη κύρια αιτία ήταν οι τραυματισμοί από τροχαία.
Ενώ το κάπνισμα μειώνεται, παρέμεινε ο κορυφαίος παράγοντας κινδύνου σε 34 Πολιτείες το 2016.
Υπήρξαν αυξήσεις μεταξύ του 1990 και του 2016 σε εθνικό επίπεδο στη νόσο Αλτζχάιμερ, η οποία μετακινήθηκε από την έβδομη κύρια αιτία των YLLs στην τέταρτη.
Ο διαβήτης αυξήθηκε από το 12η θέση στην όγδοη.

 

Πηγη:https://virus.com.gr