Μεγάλες ελλείψεις αίματος, προβλήματα στις μεταγγίσεις θαλασσαιμικών

Έκτακτη αιμοδοσία διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στις 20 και 21 Ιανουαρίου, στο μετρό Συντάγματος.

Μειώνεται το απόθεμα αίματος της χώρας και  ήδη παρατηρούνται ελλείψεις στις μονάδες μεσογειακής αναιμίας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία καταγγέλλει ότι από τα τέλη του περασμένου μήνα, κυρίως στη μονάδα του Λαϊκού νοσοκομείου, οι ασθενείς υπό-μεταγγίζονται ή μένουν αμετάγγιστοι λόγω ανεπάρκειας αίματος. Το πρόβλημα αφορά έως τώρα συνολικά περίπου 80 ασθενείς.

Ωστόσο οι ελλείψεις φαίνεται πως είναι πανελλαδικές, αφού σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), «η συλλογή αίματος είναι μειωμένη, εξαιτίας της έντονης κακοκαιρίας αλλά και της αύξησης των κρουσμάτων ιώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών, προκαλώντας πρόβλημα στην ισορροπία των αποθεμάτων αίματος».

Η διοίκηση του Κέντρου αναφέρεται ειδικά στα «άτομα με μεσογειακή αναιμία, τα οποία περιμένουν να μεταγγιστούν». 

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προσκαλεί τους εθελοντές αιμοδότες σε έκτακτη Αιμοδοσία την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Οι ετησίες ανάγκες της χώρας σε αίμα φτάνουν τις 650.000 μονάδες, εκ των οποίων οι περίπου 25.000 εισάγονται από την Ελβετία. Περίπου 150.000 μονάδες υπολογίζονται οι ανάγκες των ασθενών με μεσογειακή αναιμία.

Η μεσογειακή αναιμία

Η Μεσογειακή Αναιμία ή θαλασσαιμία, χαρακτηρίζεται από βαριά αναιμία ήδη από τη βρεφική ηλικία. Αποτελεί τον πιο συχνό τύπο αναιμίας στη χώρα μας. Είναι επίσης συχνή στην περιοχή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ανήκει στις κληρονομικές ασθένειες – προκαλείται δηλαδή από ανωμαλίες των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά δεδομένα, κάθε χρόνο περίπου 10 παιδιά γεννιούνται με μεσογειακή αναιμία στην Ελλάδα.

Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της μεσογειακής αναιμίας, είναι οι μεταγγίσεις αίματος κάθε 15-20 ημέρες.

Πηγη:https://www.onmed.gr/