Μεγάλες οι ελλείψεις στην ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα

Το 2020 θα ξεκινήσει η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου

 

Στις τραγικές συνέπειες της έλλειψης ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα μας αναφέρθηκαν ασθενείς και ομιλητές κατά τη διάρκεια συζήτησης στη δεύτερη ενότητα του χθεσινού συνεδρίου ασθενών.

Η Ζηναΐς Κοντούλη, MD Αναισθησιολόγος Ιατρείου Πόνου, Μetropolitan General, ανέφερε ότι ένας στους 7 Έλληνες βιώνει πόνο από κάποιο νόσημα, 30% εξ’ αυτών δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, 50% δεν μπορούν να δουλέψουν ενώ το 32% βιώνει τάσεις αυτοκτονίας. «Ένας ασθενής δεν έχει δικαίωμα μόνο στη θεραπεία αλλά και στην ανακουφιστική φροντίδα που είναι ένα σύνθετο κομμάτι που απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση» τόνισε η κ Κοντούλη. Για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα, η υλοποίηση του οποίου θα ξεκινήσει το 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2025, μίλησε η Ευγενία Βαθάκου, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Kent (Η.Β.), Συντονίστρια Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Υλοποίηση της Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα.

Η κ. Βαθάκου ανέφερε ότι το σχέδιο θα σταλεί σε φορείς για σχόλια και παρατηρήσεις και στη συνέχεια στο υπουργείο Υγείας, ενώ η Επιτροπή, έχει προτείνει τροποποίηση των άρθρων 90 και 91 για τη συνταγογράφηση των οπιοειδών φαρμάκων που αφορούν την αντιμετώπιση του πόνου. «Η ανακουφιστική φροντίδα πρέπει να ξεκινάει μαζί με τη θεραπεία και δεν αφορά μόνο το τελικό στάδιο μιας νόσου», τόνισε η κ. Βαθάκου.

Ανέφερε επίσης ότι στην Ελλάδα σήμερα 120.000 – 135.000 ασθενείς χρειάζονται υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας, πάνω από το 95% χρειάζονται κατ’ οίκον φροντίδα, ενώ είναι άμεση ανάγκη να βρεθούν τουλάχιστον 500 κλίνες για αυτούς τους ασθενείς. Το Εθνικό Σχέδιο περιγράφει με σαφήνεια και αναλυτικά τα προβλήματα και τις προτάσεις όπως την ανάπτυξη ξενώνων ή κλινών, κατάρτιση των εμπλεκομένων, έρευνα στην ανακουφιστική φροντίδα, οργάνωση των υπηρεσιών εξειδικευμένης φροντίδας κ.ά. Προτείνει πρότυπα λειτουργίας, εργαλεία και πρωτόκολλα, θεσμικό πλαίσιο, εξειδικευμένες διεπιστημονικές ομάδες (35 ομάδες για κατ’ οίκον νοσηλεία, 14 Κέντρα για ανακουφιστική φροντίδα και 7 ξενώνες).

 

Πηγή:HealthDaily