Μεγάλη έρευνα για τα γονίδια της κατάθλιψης

Η μεγαλύτερη στο είδος της ανάλυση περισσότερων από 135.000 ατόμων με μείζονα κατάθλιψη εντόπισε 44 γονιδιακές παραλλαγές, που έχουν στατιστικά σημαντική σχέση με την κατάθλιψη.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 200 επιστήμονες, που συνεργάζονται με την Κοινοπραξία Ψυχιατρικής Γονιδιωματικής. Επικεφαλείς είναι ο καθηγητής Patrick F. Sullivan, Διευθυντής του Κέντρου Ψυχιατρικής Γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και Naomi Wray, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 26 Απριλίου στη Nature Genetics(https://goo.gl/cngLPr). Από τις 44 γονιδιακές παραλλαγές, οι 14 είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενες μελέτες και βρέθηκαν ότι υπάρχουν 6 παραλλαγές που σχετίζονται και με τη σχιζοφρένεια!

«Η αποτύπωση της γενετικής βάσης της μείζονος κατάθλιψης ήταν πολύ δύσκολη. Ένας τεράστιος αριθμός ερευνητών ανά τον κόσμο συνεργάστηκε για να το πετύχουμε και τώρα θα πρέπει να αναπτύσσουμε εργαλεία για τη θεραπεία και και την πρόληψη της μείζονος κατάθλιψης», δήλωσε ο Sullivan.

«Δείχνουμε ότι όλοι έχουμε γενετικές παραλλαγές για κατάθλιψη, αλλά αυτοί με μεγαλύτερο βάρος είναι πιο επιρρεπείς», δήλωσε ο Wray. «Γνωρίζουμε ότι πολλές εμπειρίες ζωής συμβάλλουν επίσης στον κίνδυνο της κατάθλιψης, αλλά ο προσδιορισμός των γενετικών παραγόντων ανοίγει νέες πόρτες για την έρευνα στους βιολογικούς οδηγούς».

«Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο λόγους», δήλωσε ο Josh Gordon, Διευθυντής του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Πρώτον, επιβεβαιώνει την αξία των συνεργασιών μεγάλης κλίμακας, ιδιαίτερα όσον αφορά την αναγνώριση της περίπλοκης γενετικής μίας ψυχιατρικής ασθένειας. Δεύτερον, επιβεβαιώνει τις γενετικές ρίζες για την κατάθλιψη, προσφέροντας σημαντικές βιολογικές ενδείξεις που ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν σε νέες και καλύτερες θεραπείες».

«Η κατάθλιψη αντιπροσωπεύει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο», δήλωσε ο Steven E. Hyman, πρώην διευθυντής του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, ο οποίος είναι σήμερα Διευθυντής του Κέντρου Ψυχιατρικής Έρευνας Stanley στο Broad Institute του MIT και το Χάρβαρντ.  «Παρά τις δεκαετίες προσπαθειών, μέχρι στιγμής, υπήρξε μόνο ελάχιστη εικόνα των βιολογικών μηχανισμών της. Αυτή η δυσάρεστη κατάσταση εμπόδισε σοβαρά την ανάπτυξη της θεραπείας, αφήνοντας τους πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη με περιορισμένες επιλογές».

 

Πηγη:https://virus.com.gr