Μεγάλη κλινική έρευνα για την πρόληψη της νόσου COVID-19. Αφορά ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα

Nέα κλινική έρευνα που διεξάγεται τώρα σε 24 κέντρα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση για την πρόληψη της εξέλιξης και των επιπλοκών της νόσου COVID-19, κυρίως σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα.

Η έρευνα – με την κωδική ονομασία GRECCO-19 – αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία  και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καταξιωμένων  επιστημόνων. Διεξάγεται από ερευνητική ομάδα  Ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (Λοιμωξιολόγοι, Πνευμονολόγοι, Καρδιολόγοι) από νοσοκομειακά κέντρα αναφοράς, πανεπιστημιακές κλινικές και  μεγάλα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα.

  • Την έρευνα αυτή τη χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου η ELPEN, στο πλαίσιο της συμβολής της στις έρευνες θεραπειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας του κοροναϊού. Χορηγός είναι επίσης η Ελληνική Ρυθμολογική Εταιρεία.

Μιλώντας την Κυριακή στο ΣΚΑΙ (Γιώργος Αυτιάς) ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, ανέφερε ότι ήδη πολλές μελέτες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο πραγματοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα και εκτίμησε ότι σε δύο μήνες μπορεί να έχουμε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κάποιες από αυτές. Ο κ. Τρύφων επεσήμανε την Ελληνική ερευνητική προσπάθεια με τη μελέτη GRECCO-19 που αφορά την καρδιοπροστασία σε ασθενείς με COVID-19 με χορήγηση του γνωστού φαρμάκου κολχικίνη.

Στην ίδια εκπομπή ο Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών  Γεράσιμος Σιάσος τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι εκτός από τις μεγάλες διεθνείς μελέτες και στην Ελλάδα πολλοί Έλληνες επιστήμονες πρωτοπορούν στη μάχη κατά του κορονοϊού.

  • Όπως ανέφερε ο κ. Σιάσος: «Πάνω από 100 ασθενείς έχουν ήδη ενταχθεί σε μελέτες στην Ελλάδα και σύντομα θα γνωρίζουμε εάν κάποιο από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται έχει θετικά αποτελέσματα. Είναι όμως πολύ σημαντικό Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες και Έλληνες επιστήμονες χωρίς κανένα οικονομικό συμφέρον να μάχονται κατά του κορονοϊού».
Τι ακριβώς είναι η κλινική έρευνα που διεξάγεται στην Ελλάδα

Η μελέτη GRECCO-19 αποτελεί μια ανοικτή, προοπτική, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη για την πρόληψη της εξέλιξης και των επιπλοκών της νόσου COVID-19. Η ομάδα των ερευνητών υποθέτει ότι το φάρμακο κολχικίνη είναι δυνατόν να τροποποιήσει την ανταπόκριση της αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού στον ιό SARS-CoV-2 ώστε να περιοριστούν ή ακόμα και να προληφθούν οι επιβλαβείς του συνέπειες.

Τα  πρώτα αποτελέσματά της μελέτης  αναμένεται να είναι έτοιμα πριν από το τέλος του Απριλίου. Η  δραστική ουσία κολχικίνη χορηγείται εδώ και χρόνια και για την περικαρδίτιδα, με στόχο τον περιορισμό της έκτασης του εμφράγματος. Ενδεχομένως όμως να έχει τη δυνατότητα να προλάβει τις σοβαρές βλάβες στην καρδιά και πιθανόν στους πνεύμονες ασθενών που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΕLPEN ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση για τη  διεξαγωγή της κλινικής μελέτης GRECCO-19, με στόχο τη διερεύνηση της δραστικής ουσίας κολχικίνη ως μία ενδεχόμενη απάντηση στην πανδημία που επικρατεί σήμερα παγκοσμίως..

Η ELPEN, αμοιγώς Ελληνική επιχείρηση με πάνω από 1000 εργαζόμενους, είναι μία από τις παλαιότερες φαρμακεyτικές βιομηχανίες της χώρας. Ήδη από το 1996 με την ίδρυση του Ερευνητικού, Εκπαιδευτικού και Πειραματικού Κέντρου της (Ε.Ε.Π.Κ) επενδύει σταθερά  στην έρευνα προσφέροντας το 9% του τζίρου της.

 

 

Πηγή: https://healthmag.gr/