Μεγάλη μελέτη σε 100.000 άτομα για την ανοσία στον κοροναϊό

Η Γερμανία είναι μία από τις λίγες, μεγάλες χώρες της Ευρώπης, που τα πηγαίνει καλά με την πανδημία. Είναι άλλωστε η χώρα με τα περισσότερα κρεβάτια εντατικής αναλογικά με τον πληθυσμό. Τώρα ετοιμάζουν μεγάλη μελέτη σε 100.000 άτομα για να δουν ποιο ποσοστό του πληθυσμού έχει αναπτύξει ανοσία στον νέο κοροναϊό.

Μέχρι σήμερα το πρωί, στη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της Ε.Ε. είχαν καταγραφεί 67.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 650 θάνατοι και 13.500 άτομα που έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 44.500 κρούσματα και περισσότεροι από 3.000 θάνατοι.

Οι Γερμανοί δεν επαναπαύονται. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Der Spiegel, ήδη ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα για να ελέγξουν πόσα άτομα έχουν αναπτύξει ανοσία. Η σχετική μελέτη θα εκπονηθεί από το Ινστιτούτο Helmholtz, που ασχολείται με τον έλεγχο των λοιμωδών νοσημάτων.

Επικεφαλής του προγράμματος θα είναι ο Δρ. Gerard Krause. Όπως δήλωσε σχετικά, ως αποτέλεσμα της μελέτης είναι δυνατόν «να εκδοθεί κάποιο είδος πιστοποιητικού ότι ένας πολίτης έχει ανοσία, ώστε να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς».

Ανάλογη μελέτη έχει αναφέρει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ότι έχει προβλεφθεί να γίνει μελλοντικά και στη χώρα μας. Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει, νωρίτερα χρειάζεται να γίνει αξιολόγηση και πιστοποίηση των σχετικών τεστ (rapid tests), ώστε τα αποτελέσματα να έχουν αυξημένη αξιοπιστία.

Ανάλογο πρόβλημα με την αξιοπιστία των τεστ αντιμετωπίζουν φυσικά και οι Γερμανοί. Έτσι, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν η μελέτη θα ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο ή θα καθυστερήσει, ώστε να δοθεί χρόνος για την ανάπτυξη νέων, πιο αξιόπιστων τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων του ιού.

 

 

Πηγή:https://virus.com.gr/