Μειώνονται τα κρούσματα γρίπης.

Ηπιότερη από πέρυσι η εικόνα

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι μειώνονται σταδιακά τα κρούσματα της γρίπης ενώ σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια εποχή η εικόνα είναι σαφώς ηπιότερη. Συγκεκριμένα, από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή που καταγράφθηκαν παραμένουν σε παρόμοια επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, με ελαφρώς πτωτική τάση. Την ίδια εβδομάδα, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 195 “ύποπτα” κλινικά δείγματα.

Τα 58 (29,7%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 14 ήταν τύπου Α και τα 44 τύπου Β. Τα 12 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και τα 3 ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 9 στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Από την αρχή της περιόδου, έχουν καταγραφεί 73 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία τα 71 χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Την αντίστοιχη εβδομάδα του 2017 είχαν καταγραφεί 67 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων την περίοδο 2016 – 2017 να ανέρχονται σε 108, ενώ φέτος από την αρχή της περιόδου κατεγράφησαν συνολικά 17 θάνατοι, με κανένα εκ των θυμάτων να έχει κάνει αντιγριπικό εμβόλιο.

 

 

Πηγη:healthdaily