Το μελάνωμα είναι ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους. Οι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους λόγω των μεταστάσεων που κάνει σε άλλα όργανα, όπως στο ήπαρ, στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο. Στην Αμερική είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος. Αναμένεται να διαγνωστούν το επόμενο έτος περίπου 100.000 νέα περιστατικά. Από αυτούς τους ασθενείς περισσότεροι από 7.000 δεν θα επιβιώσουν, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία
«Τα περισσότερα μελανώματα εάν εντοπιστούν έγκαιρα μπορούν να θεραπευτούν με σχετικά μικρές χειρουργικές επεμβάσεις, όπου γίνεται εκτομή του όγκου και αφαίρεση του λεμφαδένα φρουρού. Εάν η διάγνωση καθυστερήσει και ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο οι ασθενείς υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί και ανοσοθεραπεία», επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.
Μελάνωμα: Μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο της διατροφής
Σπουδαίος είναι ο ρόλος της διατροφής στην πορεία των ασθενών με μελάνωμα που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έζησαν περισσότερο χωρίς επιδείνωση της νόσου σε σχέση με τους ασθενείς που ακολουθούσαν μια διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους συγκεκριμένους ασθενείς να ανταποκριθούν στην ανοσοθεραπευτική αγωγή επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου.
Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα διαθέσιμα στο εμπόριο προβιοτικά (ζωντανοί μικροοργανισμοί που συνήθως καταναλώνονται ως συμπλήρωμα για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου) μπορεί να έχουν δυνητικά επιζήμιες επιπτώσεις για τους ασθενείς με μελάνωμα που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία.
Μελάνωμα: Ποιοι κινδυνεύουν
Γι’ αυτό όσοι έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και χρώμα μαλλιών και ματιών, οικογενειακό ιστορικό, εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή περισσότερους από 50 σπίλους στο σώμα τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον δερματολόγο τους προκειμένου να ελέγχονται για ύποπτα σημάδια. Υπάρχουν πολλά δερματοσκοπικά ειδικά χαρακτηριστικά για το μελάνωμα και για άλλους καρκίνους του δέρματος που μπορούν να ανιχνευθούν και είναι μη αντιληπτά με γυμνό μάτι.
Για όσους έχουν μεγάλο αριθμό ελιών στο σώμα τους, συστήνεται η ολόσωμη χαρτογράφησή τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης αλλά και μελλοντικής ψηφιακής σύγκρισης.
Πηγη: https://www.healthreport.gr