Μελέτη για την επιρροή των ρευματικών νοσημάτων στην εργασία

Με πρωτοβουλία της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν  διεξάγει μελέτη πανελλαδικής εμβέλειας, με αντικείμενο το βαθμό επιρροής του νοσήματος στην εργασιακή καθημερινότητα των ασθενών με ρευματικά νοσσήματα.

Οι εν λόγω ασθενείς δίνουν μάχη για τη διατήρηση της λειτουργικότητάς τους και η δυνατότητά τους να παραμένουν δραστήριοι και παραγωγικοί.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η ικανότητα των ασθενών για εργασία επηρεάζεται κατά τα πρώτα πέντε χρόνια από τη διάγνωση, ενώ για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 40%.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά ανεργίας για τα άτομα με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα να είναι τρεις φορές υψηλότερα από το γενικό πληθυσμό.

Με επιδίωξη την διασαφήνιση των δυσκολιών των ασθενών, η ομοσπονδία δημιούργησε ένα σύντομο και εύληπτο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο.

Τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν για να χαρτογραφηθούν όσο το δυνατόν πληρέστερα οι συνθήκες εργασίας και οι σχετικές ανάγκες των ρευματοπαθών.

Στο πνεύμα αυτό θα διαμορφωθεί το πλάνο δράσεων της ΡευΜΑζήν, αποσκοπώντας τη διευκόλυνση των ασθενών στον τομέα της εργασίας.

Μάλιστα,  εν μέσω της πανδημίας, καθίσταται επιτακτικότερη η σκιαγράφηση των νέων δεδομένων που προκύπτουν στην καθημερινότητα των εργαζομένων ασθενών, γι’ αυτό και στο ερωτηματολόγιο συμπεριλαμβάνονται ερωτήματα που αφορούν τη σχέση εργασίας και ρευματικών νοσημάτων την εποχή του COVID-19.

Από την πλευρά της ομοσπονδία διαβεβαιώνεται η προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων, γι’ αυτό καλεί τους ασθενείς να λάβουν μέρος στην μελέτη συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο.

Στόχος είναι να αναλυθούν τα στατιστικά δεδομένα για να σχηματιστεί μια διαυγέστερη εικόνα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στο σύγχρονο περιβάλλον εργασίας.

Η δημιουργία ερωτηματολόγιου είναι το πρώτο βήμα ενός συνόλου δράσεων με τίτλο «Ώρα για εργασία» που περιλαμβάνει προτάσεις προσαρμογών στο εργασιακό περιβάλλον για να διευκολυνθούν οι ασθενείς να διατηρήσουν την εργασία τους, την χάρτα δικαιωμάτων των ασθενών στην εργασία, αλλά και την ενημέρωση εργοδοτών και της πολιτείας για τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς στην εργασία τους.

Στο πλαίσιο της δράσης στέλνεται το μήνυμα της ικανότητας για εργασία και όχι της ανικανότητας.

Για το ερωτηματολόγιο είναι εδώ

Η προαναφερόμενη δράση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας  (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.)

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/