Μελέτη ορόσημο για την ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού

Μια νέα έρευνα, αναμένεται να αλλάξει τη μέχρι σήμερα πρακτική στον καρκίνο του μαστού, καθώς μειώνει τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες της ακτινοθεραπείας στις ασθενείς.

Η μεγάλης κλίμακας έρευνα, που διεξήχθη από το Institute of Cancer Research της Βρετανίας και το Πανεπιστήμιο του Cambridge, έδειξε ότι η στόχευση σε μέρος του μαστού ή η μείωση της δόσης ακτινοθεραπείας για γυναίκες με καρκίνο του μαστού μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει σημαντικά τις παρενέργειες που αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα .

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την ακτινοθεραπεία μπορεί να κυμαίνονται από την κόπωση, τη ναυτία και την απώλεια μαλλιών έως προβλήματα καρδιάς και πνευμόνων με την πάροδο του χρόνου. Οι παρενέργειες είναι πιο διαδεδομένες στις νεότερες γυναίκες, εκείνες με μεγαλύτερο στήθος ή όσες νιώθουν ανήσυχες ή καταθλιπτικές, πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology και χρηματοδοτήθηκε από την Cancer Research UK, έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει την κλινική πρακτική. Διαπίστωσε ότι υπήρχαν λιγότερες μακροχρόνιες παρενέργειες εάν οι ασθενείς υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία σε μέρος του μαστού ή σε μειωμένη δόση, παρά με υψηλή δόση ακτινοβολίας σε όλο το στήθος κατά τα 5 έτη της μελέτης. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που συμμετείχαν δεν είχαν παρενέργειες καθόλου 5 χρόνια μετά τη θεραπεία.

Η καθηγήτρια Judith Bliss, διευθύντρια στο Institute of Cancer Research δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ευτυχείς που τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής οδηγούν τώρα σε μια πραγματική αλλαγή στον τρόπο θεραπείας των ασθενών με καρκίνο του μαστού και ελπίζουμε ότι θα έχουν ένα πραγματικό όφελος για την αποκατάστασή τους. Η τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τυποποιημένα μηχανήματα ακτινοθεραπείας, ώστε αυτά τα αποτελέσματα να μπορούν να επιτευχθούν σε κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα και παγκοσμίως».

Πηγη:https://virus.com.gr/