Για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, που ανησυχεί ολοένα και περισσότερο την επιστημονική κοινότητα, αλλά και το ενδεχόμενο του εμβολιασμού και εφήβων στη χώρα μας, μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμοξιολόγων, προειδοποίησε ότι η κατάσταση με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, είναι δύσκολη και χρήζει στενής παρακολούθησης. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε, μεν, σε ένα μεταβατικό στάδιο με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να έχει, πλέον, εμβολιαστεί πλήρως, όμως, η διεισδυτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους Δέλτα, σε σχέση με το στέλεχος Α που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα, είναι αισθητά αυξημένη. Τα θετικά στοιχεία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ, παρατηρείται, μεν, εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, δεν αυξάνονται, όμως, τα ποσοστά των νοσηλειών.
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και από το να μολυνθούν και από το να καταλήξουν στο νοσοκομείο», υπογράμμισε ο επιδημιολόγος αναφορικά με το πόσο βαριά είναι η νόσηση από την εν λόγω παραλλαγή του κορονοϊού, συμπληρώνοντας ότι, το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας μας που δεν έχει εμβολιαστεί, είναι οι νέοι.
Ποιο από τα διαθέσιμα εμβόλια είναι το πιο αποτελεσματικό ενάντια στην παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού;
«Το εμβόλιο της Astrazeneca είχε πρόβλημα κυρίως με την Νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη που δεν την κάλυπτε καλά, όμως στην μετάλλαξη Δέλτα βλέπουμε ότι έχει αρκετά καλή κάλυψη», είπε ο λοιμωξιολόγος, συμπληρώνοντας ότι για το εμβόλιο της Moderna δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, λόγω μικρού αριθμού εμβολιασμένων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ για το Johnson & Johnson τα νούμερα που είναι διαθέσιμα δεν είναι αρκετά, αλλά είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης και δεύτερης δόσης.
Πηγή: https://www.healthreport.gr/