Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο long COVID

Πάνω από το ένα τρίτο όσων νόσησαν με κορονοϊό θα αναπτύξει κάποια συμπτώματα Long COVID. Την ίδια στιγμή νέες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μακροχρόνιες επιπτώσεις στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει και η μετάλλαξη Όμικρον

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται το σύνδρομο περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, άγχος και άλλα προβλήματα. Η παρατεταμένη ασθένεια είναι πιο πιθανή εάν έχετε νοσηλευτεί με κορονοϊό, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η long COVID μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά από μια ήπια λοίμωξη.

Η Δρ Linda Geng του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η οποία συν-διευθύνει μία από τις πολλές κλινικές που ειδικεύονται στο Long COVID, δήλωσε ότι αν και δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, ένα νέο κύμα ασθενών είναι πιθανό. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και προετοιμασμένοι», δήλωσε η Geng.
Long COVID: Πώς και γιατί προκαλείται

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες κάνουν αγώνα δρόμου για να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από τη μυστηριώδη κατάσταση. Κάποιες θεωρίες: Μπορεί να είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Μικροσκοπικοί μικροθρόμβοι μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα που προκαλούν αναπηρία. Ή ίσως έχουν επανενεργοποιηθεί λανθάνουσες ιώσεις στο σώμα.

Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης αν τα εμβόλια θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της απάντησης. Μια ομάδα του Πανεπιστημίου Yale μελετά την πιθανότητα ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε να μειώσει τα μακροχρόνια συμπτώματα του κορονοϊού. Και δύο άλλες μελέτες προσφέρουν πρώιμες ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός πριν από την εμφάνιση του COVID-19 θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της παρατεταμένης ασθένειας ή τουλάχιστον στη μείωση της σοβαρότητάς της.

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr/