Μετέωρη η αποζημίωση των βιοδεικτών BRCA 1 και 2

Στον πάγο έχει μπει η διαδικασία ένταξης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το σύστημα αποζημίωσης των βιοδεικτών Brca 1 και 2. Ανήσυχες οι ασθενείς.

Σε επιστολή του στον Υπουργό Υγείας, ο Πανελλήνιος  Σύλλογος  Γυναικών  με  Καρκίνο  Μαστού  «Άλμα  Ζωής» εκφράζει την αγωνία του για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημίωσης  και  ένταξης  στη  συνταγογράφηση  των διαγνωστικών εξετάσεων των βιοδεικτών για  τον  έλεγχο της παρουσίας μεταλλάξεων BRCA 1 / 2.  Ειδικά τη στιγμή που αποζημιώνονται εξατομικευμένες  θεραπείες απαραίτητες για τη ζωή των γυναικών με καρκίνο.  Η κατάσταση αυτή στερεί πολύτιμες πληροφορίες για τις γυναίκες, αλλά και τους θεράποντες ιατρούς τους που καλούνται να επιλέξουν την κατάλληλη θεραπεία για αυτές. Επιπλέον, στερούν εξοικονομήσεις από το σύστημα υγείας, καθώς η αξιοποίηση τους θα επιτρέψει αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων. «Στις περισσότερες  χώρες  της  Ευρώπης  ο  έλεγχος  για μεταλλάξεις BRCA 1 / 2 αποζημιώνεται από την Κοινωνική Ασφάλιση», αναφέρουν.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες και την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ηλικίες 40-79 ετών. Οι γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις BRCA 1 / 2 έχουν έως 45% πιθανότητα  να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών και έως 70% πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους,  ενώ έχουν  αυξημένο κίνδυνο και για άλλες μορφές καρκίνου.

Ο Σύλλογος, λοιπόν, εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπουργική απόφαση του Σεπτεμβρίου για την κοστολόγηση των βιοδεικτών αυτών υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα τους.

Ειδικότερα,

α) για τη διερεύνηση της πιθανότητας μία γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού ή/και ωοθηκών,

β) για την αξιοποίηση της πληροφορίας ως προς την επιλογή της πλέον αποτελεσματικής θεραπείας, αλλά και την πρόβλεψη του βαθμού ανταπόκρισης της ασθενούς  σε  συγκεκριμένες  στοχευμένες θεραπείες και

γ)  για  την  αξιοποίηση  της πληροφορίας για τον προσδιορισμό των  μελών  της οικογένειας που έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο μαστού ή/και ωοθηκών, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν  τις πλέον κατάλληλες επιλογές πρόληψης.

Όπως εξηγούν, «το  γεγονός  ότι  ακόμη  καθυστερεί  η  υλοποίηση  μιας θεσμοθετημένης  διαδικασίας  για  την  αποζημίωση  των  διαγνωστικών  εξετάσεων βιοδεικτών δημιουργεί ένα σχήμα οξύμωρο  για εκατοντάδες γυναίκες που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της απαραίτητης εξέτασης βιοδείκτη.  Ακόμη και για τις γυναίκες οι οποίες κατορθώνουν να αναλάβουν το κόστος της εξέτασης, αυτό αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση στον ήδη αυξημένο προϋπολογισμό τους για την αντιμετώπιση της ασθένειας».

Έτσι, το Άλμα Ζωής ζητάει από τον Ανδρέα Ξανθό να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ένταξη των θεραπειών στην αποζημίωση. «Μόνο έτσι το σημαντικό βήμα που έγινε από το Υπουργείο, θα ολοκληρωθεί και θα αποκτήσει νόημα η έννοια της ισότιμης πρόσβασης για όλες τις ασθενείς. Αναμένοντας τις ενέργειές σας», καταλήγουν.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/