Μεταμοσχεύσεις Μήτρας: Επιτρέπουν επιτυχημένες εγκυμοσύνες σε γυναίκες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη

Το κόστος μπορεί να είναι εμπόδιο για ορισμένες γυναίκες. «Η μεταμόσχευση μήτρας είναι de facto μια θεραπεία γονιμότητας» και ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να αρνηθούν να την καλύψουν, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Δρ Τζουλιάνο Τέστα από το Baylor σε ένα email.

Μεταμοσχεύσεις Μήτρας: Από τις 33 πρόσφατες μεταμοσχεύσεις μήτρας στις ΗΠΑ, οι 19 είχαν ως αποτέλεσμα τη γέννηση 21 μωρών Περισσότερες από τις μισές γυναίκες στις ΗΠΑ που έλαβαν μήτρα μέσω μεταμόσχευσης συνέχισαν να έχουν επιτυχημένη εγκυμοσύνη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Μεταξύ 2016 και 2021, 33 γυναίκες έλαβαν μεταμοσχεύσεις μήτρας στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέχρι στιγμής 19 από αυτές, ή το 58%, έχουν γεννήσει συνολικά 21 μωρά, ανέφεραν ερευνητές την Τετάρτη στο JAMA Surgery.

«Η μεταμόσχευση μήτρας θα πρέπει να θεωρείται κλινική πραγματικότητα στις ΗΠΑ», έγραψαν οι ερευνητές.

Όλες οι γυναίκες είχαν τη λεγόμενη απόλυτη υπογονιμότητα παράγοντος της μήτρας, που σημαίνει ότι είτε γεννήθηκαν χωρίς μήτρα είτε έπρεπε να την αφαιρέσουν. Περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες στις ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωφεληθούν από τη μεταμόσχευση μήτρας, ανέφερε σε ένα email η επικεφαλής της μελέτης Δρ Λίζα Γιοχάνεσον του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Baylor στο Ντάλας. Στο 74% των ληπτριών, η μήτρα εξακολουθούσε να λειτουργεί ένα χρόνο μετά τη μεταμόσχευση.

Σε αυτή την ομάδα, το 83% είχε ζωντανά παιδιά, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα μωρά γεννήθηκαν όλα με καισαρική τομή, κατά μέσο όρο 14 μήνες μετά τη μεταμόσχευση. Περισσότερα από τα μισά γεννήθηκαν μετά από 36 εβδομάδες κύησης. Περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες στις ΗΠΑ θα μπορούσαν δυνητικά να επωφεληθούν από τη μεταμόσχευση μήτρας, η οποία τώρα εμφανίζει ποσοστό επιτυχίας άνω του 50%.

Αφού γεννήσει η λήπτρια, η μεταμοσχευμένη μήτρα αφαιρείται για να αποφευχθεί η ανάγκη για ισόβια χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στις ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκαν στο Baylor University Medical Center, στην Cleveland Clinic και στο Hospital of University of Pennsylvania, συγκαταλέγονται στις περισσότερες από 100 μεταμοσχεύσεις μήτρας που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως.

Το κόστος μπορεί να είναι εμπόδιο για ορισμένες γυναίκες. «Η μεταμόσχευση μήτρας είναι de facto μια θεραπεία γονιμότητας» και ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να αρνηθούν να την καλύψουν, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Δρ Τζουλιάνο Τέστα από το Baylor σε ένα email.

“Η ασφαλιστική κάλυψη για μεταμόσχευση μήτρας είναι μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης που περιλαμβάνει κάλυψη για τη φροντίδα της υπογονιμότητας γενικά”, δήλωσε ο Johannesson.

Στα δύο τρίτα των μεταμοσχεύσεων στις ΗΠΑ, η μήτρα προήλθε από ζωντανή δότρια, περίπου μία στις τέσσερις από τις οποίες παρουσίασε επιπλοκή από τη χειρουργική επέμβαση. ”

Η μείωση του κινδύνου για τις ζώσες δότριες θα πρέπει να είναι ένας στόχος… εάν η δεξαμενή των νεκρών δοτριών δεν είναι επαρκής”,

έγραψαν σε ένα συνοδευτικό άρθρο η Rachel Forbes και ο Seth Karp του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Nashville.

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/