Μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ ζητούν οι ασθενείς

Τομές ζητά η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την επίτευξη της ριζικής αναδιάρθρωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που δεν χωρά αναβολές και σπασμωδικές προσπάθειες.

Το εγχείρημα θα πρέπει να προχωρήσει με όρους επιστημονικής τεκμηρίωσης και διαλόγου, θέτοντας στόχους την ισότιμη πρόσβαση, την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα.

Στη σωστή κατεύθυνση θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκαν η ενσωμάτωση των ταμείων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η εκπόνηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας.  

Όμως, οι αλλαγές πρέπει να αποσκοπούν στην καταπολέμηση παθογενειών «που χρονίζουν όπως η απουσία ενός δομημένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, η ανορθολογική κατανομή των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και η απουσία διαδικασιών αξιολόγησης των παρόχων και των υπηρεσιών».

Για το σκοπό αυτόν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη  δεδομένα και ανάγκες:

  • Περίπου το 25% των Ελλήνων έχει μία χρόνια πάθηση.
  • Σημαντικός αριθμός των θανάτων από τις τρεις συχνότερες αιτίες (καρδιαγγειακά νοσήματα, νεοπλασίες και παθήσεις του αναπνευστικού) θα μπορούσε να αποφευχθεί με μέτρα πρόληψης.
  • Το 20% των πολιτών (ΕΛΣΤΑΤ) έχει ανικανοποίητες ανάγκες υγείας
  • Το 10% (ΟΟΣΑ) αντιμετωπίζει κάθε χρόνο καταστροφικές δαπάνες υγείας.
  • Η δημόσια δαπάνη για την υγεία είναι στο 5% του συρρικνούμενου επί μία δεκαετία ΑΕΠ, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ξεπερνά το 7%.

Στα προαναφερόμενα προστίθεται η συρρίκνωση των διαθέσιμων πόρων δημιουργούν, ενισχύοντας την ανάγκη μίας σε βάθος μεταρρύθμισης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η έλλειψη πόρων και οι χαμηλές δημόσιες δαπάνες  «δεν μπορούν να συνιστούν στο διηνεκές τη βολική δικαιολογία που επικαλύπτει την έλλειψη πολιτικής βούλησης και στρατηγικού σχεδιασμού» τονίζει η ένωση.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει προετοιμάσει προτάσεις για την ανανέωση του ΕΣΥ, μέσα από την οπτική και τις ανάγκες των ίδιων των χρηστών του, αφού με την πανδημία καταδείχθηκε η σημασία για το κοινωνικό ευ ζην.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί:

  • Εύκολη, γρήγορη και δωρεάν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στον οικογενειακό ιατρό της επιλογής μας.
  • Έμφαση στην πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, μέσα από ένα ξεχωριστό προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία και την αγωγή και προαγωγή υγείας.
  • Μία νέα αντίληψη για τη νοσοκομειακή περίθαλψη που θα περιλαμβάνει δομές ημερήσιας και κατ’ οίκον νοσηλείας, μονάδες χρόνιων ασθενειών, κέντρα αποκατάστασης και ξενώνες τελικού σταδίου, κατανεμημένα σε όλη την επικράτεια βάσει των τεκμηριωμένων αναγκών υγείας του πληθυσμού.
  • Δραστικά μέτρα για τη μείωση της ιδιωτικής δαπάνης υγείας και χωρίς το βάρος των άτυπων πληρωμών που απειλούν τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και επιτείνουν τις κοινωνικές ανισότητες.
  • Άμεση και προσιτή πρόσβαση στο πλέον κατάλληλο φάρμακο βάσει της κλινικής αξιολόγησης, των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των κατευθυντήριων οδηγιών.
  • Πλήρη καταγραφή και αξιοποίηση δεδομένων μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, των μητρώων ασθενών και του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, προς όφελος των ληπτών των υπηρεσιών και με διασφάλιση της πλήρους πρόσβασης του κάθε πολίτη στα προσωπικά δεδομένα του, όπως ορίζεται από το GDPR.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/