Ολόκληροι νομοί αφήνονται ακάλυπτοι από βασικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να συσσωρεύονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων για απλή εξέταση.
Αντιφατική είναι η πολιτική που επιχειρεί να εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα.
Την ώρα που εξαγγέλλει μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας, με δημιουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και οικογενειακό γιατρό, μετακινεί μαζικά γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας προς τα νοσοκομεία!
Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ).
Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται καθημερινά το φαινόμενο αθρόων μετακινήσεων γιατρών των Κέντρων Υγείας στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, τα οποία αποδυναμώνονται.
Οι γιατροί τονίζουν πως ολόκληροι νομοί αφήνονται ακάλυπτοι από βασικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να συσσωρεύονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων για απλή εξέταση.
“Με τον τρόπο αυτό δεν πραγματοποιείται καμία αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, ούτε εφαρμόζονται ορθές πρακτικές πρόληψης και μέριμνας για την υγεία των πολιτών”, επισημαίνει το προεδρείο της Ομοσπονδίας.
Συρρίκνωση
Στην τελευταία προκήρυξη – αναφέρει – αντιστοιχεί περίπου ένας γιατρός ανά Κέντρο Υγείας αγροτικού ή αστικού τύπου, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο οι πρώην Μονάδες Υγείας.
Επιπλέον, η πολιτική των απολύσεων 300 γιατρών έχει δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά, σε συνδυασμό με την μη ανανέωση των συμβάσεων αρκετών επικουρικών.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας καταγγέλλει συμπεριφορές διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), οι οποίοι χωρίς ενημέρωση και με επιδεικτική αδιαφορία προς τους συντονιστές επιστημονικούς υπευθύνους των Κέντρων Υγείας, προβαίνουν σε αιφνίδιες μετακινήσεις, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούνται με τα κενά που προκύπτουν.
“Η πολιτική για την Υγεία χρειάζεται όραμα και όχι μιζέρια”, σχολιάζουν οι γιατροί.
Διασύνδεση
Αξίζει να σημειωθεί πως τα Κέντρα Υγείας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας, καθώς κάθε ΤΟΜΥ τοποθετείται σε Κέντρο Υγείας αναφοράς, με το οποίο διασυνδέεται λειτουργικά και επιστημονικά.
Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας θα βασιζόταν στους περίπου 4.000 “οικογενειακούς γιατρούς” (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) και στις 239 ΤΟΜΥ.
Λειτουργούν, ωστόσο, μόλις 110 ΤΟΜΥ, από τις οποίες οι 26 στην Αττική, ενώ η προκήρυξη των θέσεων γιατρών δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Αυτό έχει οδηγήσει σε “επιστράτευση” οικογενειακών γιατρών από τα Κέντρα Υγείας και αντιστοίχισή τους με πολίτες.
Την ίδια ώρα, για την κάλυψη των αναγκών σε Κέντρα Υγείας έχουν προκηρυχθεί 455 θέσεις γιατρών (οι 120 στην Αττική).
Πηγη:https://www.iatronet.gr