Με έργα 170 εκατ. ευρώ στην ψηφιακή εποχή ο τομέας της υγείας

Δύο έργα συνολικής αξίας 135 εκατ. ευρώ βγάζει σε διαγωνιστική διαδικασία η ΗΔΙΚΑ, εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας.

Με έργα 170 εκατ. ευρώ στην ψηφιακή εποχή ο τομέας της υγείας

Το πρώτο έργο αφορά τον «διάσημο» πλέον, καθώς έχει ακουστεί πολλές φορές από τους κκ Θάνο Πλεύρη και Κυριάκο Πιερρακάκη, Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, προϋπολογισμού 74 εκατ. ευρώ ενώ το δεύτερο είναι οι «Οριζόντιες παρεμβάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού σε εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας», συνολικής αξίας 61 εκατ. ευρώ.

Ο ψηφιακός φάκελος υγείας είναι μια πολύ χρήσιμη πλατφόρμα, στην οποία συλλέγονται όλες οι πληροφορίες υγείας και το ιστορικό των ασθενών, ενώ τα στοιχεία θα μπορούν πολύ εύκολα να μοιράζονται από τον ένα οργανισμό στον άλλον.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να δημιουργηθεί μια πολύ χρήσιμη για τον πολίτη εφαρμογή, η οποία θα δείχνει ανά πάσα ώρα και στιγμή ποιο νοσοκομείο διανυκτερεύει.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το έργο που αφορά την εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων, προϋπολογισμού 36,3 εκατ. ευρώ.

Ο τομέας της υγείας, ειδικά μετά την κρίση που πέρασε η χώρα αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης με την COVID-19, ανέδειξε προβλήματα, πολλά από τα οποία οφείλονται στην έλλειψη ενός ενιαίου ψηφιακού συστήματος αλλά και στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα βοηθούν τον πολίτη ανά πάσα στιγμή.

Τώρα, με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ανανεωθεί και το σύστημα υγείας, περνώντας μέσα από μεγάλα έργα στην ψηφιακή εποχή.

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

Ένας Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας είναι η συστηματοποιημένη συλλογή πληροφοριών υγείας ασθενών του ιστορικού και της κατάστασης υγείας ενός πολίτη και πληθυσμού, που είναι ηλεκτρονικά αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή.

Τα αρχεία μοιράζονται μέσω συνδεδεμένων στο δίκτυο, επιχειρησιακών συστημάτων πληροφοριών ή άλλων δικτύων και ανταλλαγών πληροφοριών.
Επιπλέον, μπορεί να παρέχει πληροφορίες διοικητικής, οικονομικής και στατιστικής φύσεως, καθώς και ποιοτικού ελέγχου, ενώ θα αναπτυχθούν όλοι οι απαραίτητοι πληροφοριακοί και τεχνολογικοί μηχανισμοί και θα παρασχεθούν οι απαιτούμενες υπηρεσίες προκειμένου να επιτευχθεί η συνολική στόχευση του έργου.
Ιδίως περιλαμβάνονται τα εξής:

– Πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων η οποία στηρίζεται σε τεχνολογίες OpenEHR και αποτελείται από ανοικτές προδιαγραφές, κλινικά μοντέλα και λογισμικό που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία προτύπων και λύσεων πληροφορικής για την υγειονομική φροντίδα, έχοντας ως άξονα τη διαλειτουργικότητα.

– Διαδικτυακή πύλη η οποία εκτός από ενημερωτική, θα ολοκληρώνει σε ένα ενιαίο λειτουργικό περιβάλλον το σύνολο των υπόλοιπων υποσυστημάτων/εφαρμογών του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου υγείας, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους χρήστες (Look & feel UI Design).

– Υποσύστημα διαλειτουργικότητας για τη διασύνδεση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου υγείας με τρίτα συστήματα (ΕΟΠΥΥ, ΠΦΥ, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, Νοσοκομεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Ιδιώτες ιατρούς, ιδιωτικές ΜΥ, Κεντρικό αποθετήριο ιατρικών εξετάσεων, κεντρικό αποθετήριο απεικονιστικών εξετάσεων, μητρώα ασθενών, κ.λ.π.), υποστηρίζοντας τα κατάλληλα πρωτόκολλα διαλειτουργικότητας (όπως HL7 FHIR, ΙΗΕ XDS, DICOM) και τεχνολογίες (RESTful web services) για την ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων και υπηρεσίες ελέγχων και πιστοποίησης διαλειτουργικότητας για τους φορείς που θα εντάσσονται στο σύστημα και θα διαλειτουργούν με αυτό.

Οριζόντιες παρεμβάσεις

Στο πλαίσιο του έργου αναμένεται να υλοποιηθούν παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν σε μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος της παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Σκοπός των παρεμβάσεων είναι να βελτιώσουν την επιχειρησιακή λειτουργία τόσο των νοσοκομείων όσο και ενός σημαντικού αριθμού τρίτων φορέων, που συμμετέχουν στο εθνικό σύστημα υγείας.

Συγκεκριμένα αφορούν:

  • Δημιουργία Πλαισίου Αξιολόγησης & Παρακολούθησης Ψηφιακής Ετοιμότητας Νοσοκομείων
  • Ενιαίο σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης φαρμάκου
  • Ενιαίο σύστημα διαχείρισης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού
  • Πλατφόρμα διαχείρισης & ανταλλαγής ηλ. παραστατικών νοσοκομείων (EDI)
  • Ψηφιακή αναβάθμιση Υ.Π.Ε. & Ε.Κ.Α.Π.Υ.
  • Ψηφιακή αναβάθμιση Ε.Ο.Φ.
  • Ψηφιακή αναβάθμιση Ε.Κ.Α.Β.
  • Πληροφοριακό Σύστημα ενημέρωσης πολιτών για εφημερεύοντα Νοσοκομεία (Επείγοντα)
  • Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και Μισθοδοσίας σε επιλεγμένους Φορείς και Δομές Υγείας.

 

 

Πηγη: https://healthstories.gr/