Με απουσίες η συνεδρίαση του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας (ΕΕΧΟ) για τη μη συμμετοχή εκπροσώπου της στη συνεδρίαση της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ).

Παρουσία του υπουργού Υγείας πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής  του ΕΙΝΕ, χωρίς όμως να εκπροσωπούνται οι βασικές Ιατρικές ειδικότητες, όπως η Χειρουργική Ογκολογία, η Ακτινοθεραπεία και η Παθολογική Ανατομική. «Είναι απολύτως βέβαιο ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών αποτελεί μία σημαντική καινοτομία που έχει σκοπό να συντονίσει όλες τις έως τώρα δράσεις που σχετίζονται με τα νεοπλασματικά νοσήματα και αφορούν στην έρευνα, στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, στη διαχείριση της νόσου και στη φροντίδα τελικού σταδίου και να τις εντάξει σε ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου», σημειώνει η ΕΕΧΟ.

Όμως, όπως τονίζει ο Πρόεδρος της κ. Καραϊτιανός, η μη συμμετοχή πολύ βασικών ιατρικών ειδικοτήτων όπως της Χειρουργικής Ογκολογίας που πρώτη συνήθως επιλαμβάνεται της αρχικής διάγνωσης και ακολούθως και της θεραπευτικής αντιμετώπισης των νεοπλασμάτων, της Παθολογικής Ανατομικής που ταυτοποιεί τα κακοήθη νεοπλάσματα ιστολογικά και με διάφορες μοριακές τεχνικές και ανοσοϊστοχημικές εξετάσεις βοηθά στην επιλογή της συμπληρωματικής θεραπείας (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, κλπ.), αλλά και της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας που συμβάλλει στη θεραπεία των όγκων, θεωρούμε ότι δεν επιτρέπει την ορθή καταγραφή και την κατάρτιση ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο.

«Πιστεύουμε ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή και πλήρη αλλά και αντικειμενική προσέγγιση του προβλήματος του καρκίνου στη χώρα μας η συμμετοχή στην προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και εκπροσώπων της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, της Παθολογοανατομικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας», καταλήγει η Εταιρεία.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/