Με διαδικασίες εξπρές τα νέα Τμήματα Επειγόντων στα νοσοκομεία! Πόσοι θα προσληφθούν

Με διαδικασίες εξπρές αναμένεται να δημιουργηθούν τα νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) από το υπουργείο Υγείας στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας

Σε πλήρη αλλαγή στον τρόπο που λειτουργούν σήμερα τα νοσοκομεία, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Υγείας. Στόχος να διαχωρισθούν απολύτως τα περιστατικά με χρόνιες παθήσεις από τα επείγοντα ώστε να μην δημιουργούνται προσκόμματα στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Ήδη τα νέα αυτόνομα ΤΕΠ έχουν σχεδιασθεί πλήρως δεδομένου ότι μελετώνται εδώ και καιρό. Δεν είναι τυχαίο ότι είχαν προαναγγελθεί εδώ και τουλάχιστον 1,5 -2 χρόνια και μόλις τώρα «μπαίνουν μπροστά». Μάλιστα σύμφωνα και με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν 520 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών για να καλύψουν τις ανάγκες στα νέα αυτόνομα τμήματα. Ταυτόχρονα μια νέα φουρνιά γιατρών θα στελεχώσει τα ΤΕΠ τα επόμενα χρόνια αφού θα εκπαιδευτούν και ειδικευμένοι γιατροί στη νέα εξειδίκευση, αυτή της «επείγουσας ιατρικής», η οποία δημιουργήθηκε πριν από περίπου έναν μήνα.

Τη νέα εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής θα μπορούν να λάβουν ειδικευμένοι γιατροί στην Παθολογία, τη Χειρουργική, την Αναισθησιολογία, την Καρδιολογία, την Πνευμονολογία-Φυματιολογία, την Ορθοπεδική, την Παιδιατρική και τη Γενική Ιατρική.

Μέχρι τότε όμως η στελέχωση θα γίνει με τους 520 μόνιμους γιατρούς που θα προσληφθούν, καθώς σύντομα αναμένεται και η σχετική προκήρυξη.

Πως θα λειτουργούν τα νέα ΤΕΠ

Τα νέα αυτόνομα τμήματα θα διαθέτουν οργανωμένο σύστημα διαλογής (triage) στα πρότυπα του εξωτερικού, καθώς ελήφθη υπ’ όψιν το τι ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στη διαδικασία αυτή θα έχουν φυσικά προτεραιότητα τα επείγοντα περιστατικά τα οποία θα διαχωρίζονται πλήρως από τους ασθενείς που πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία για άλλες υπηρεσίες. Γι αυτό και οι χώροι θα είναι ξεχωριστοί, ενώ ήδη έχουν μελετηθεί τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας ώστε να σχεδιαστούν οι όποιες τεχνικές αλλαγές απαιτηθούν.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στα νέα αυτόνομα ΤΕΠ θα τηρούνται κατά γράμμα τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα ώστε να μην γίνεται παράκαμψη κάποιων σημαντικών ιατρικών πράξεων.

Πηγη:http://www.healthreport.gr/