Με επίσημη σφραγίδα απαλλαγμένες από την ελονοσία Αλγερία – Αργεντινή

Η Αλγερία και η Αργεντινή έχουν επίσημα αναγνωριστεί από την ΠΟΥ ως απαλλαγμένες χώρες από την ελονοσία. Η πιστοποίηση χορηγείται όταν μια χώρα αποδεικνύει ότι διέκοψε τη μετάδοση της νόσου από τον ιό για τουλάχιστον 3 συναπτά έτη. Η ελονοσία παραμένει μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες παγκοσμίως, με εκτιμώμενα 219 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 400.000 θανάτους που σχετίζονται με την ελονοσία το 2017. Περίπου το 60% των θανάτων είναι μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Η Αλγερία είναι η δεύτερη χώρα στην Αφρικανική Περιφέρεια της ΠΟΥ που αναγνωρίζεται επισήμως ως απαλλαγμένη από την ελονοσία μετά τον Μαυρίκιο, ο οποίος πιστοποιήθηκε το 1973. Η Αργεντινή είναι η δεύτερη χώρα στην περιοχή ΠΟΥ της Αμερικής που πιστοποιείται σε 45 χρόνια μετά την Παραγουάη Ιούνιος 2018. Η Αλγερία και η Αργεντινή ανέφεραν τις τελευταίες τους περιπτώσεις εθνοτικής ελονοσίας το 2013 και το 2010 αντίστοιχα.

Μια «ακλόνητη δέσμευση»

Και για την Αλγερία και την Αργεντινή, η ελονοσία έχει ιστορία που εκτείνεται σε εκατοντάδες χρόνια και η μάχη κατά της ασθένειας έχει καταπολεμηθεί σκληρά. Κατά την τελευταία δεκαετία, η βελτιωμένη παρακολούθηση επέτρεψε την ταχεία αναγνώριση και θεραπεία κάθε τελευταίας περίπτωσης ελονοσίας. Είναι σημαντικό ότι και οι δύο χώρες παρείχαν δωρεάν διάγνωση και θεραπεία εντός των συνόρων τους, εξασφαλίζοντας ότι κανείς δεν είχε μείνει πίσω για να πάρει τις υπηρεσίες που χρειάζονταν για να αποτρέψει, να ανιχνεύσει και να θεραπεύσει την ασθένεια.

“Η Αλγερία και η Αργεντινή έχουν εξαλείψει την ελονοσία χάρη στην αδιάκοπη δέσμευση και επιμονή των ανθρώπων και των ηγετών και των δύο χωρών”, δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. “Η επιτυχία τους χρησιμεύει ως πρότυπο για άλλες χώρες που εργάζονται για να τερματίσουν την ασθένεια αυτή μια για πάντα.

 

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/