Την κατάργηση της συνταγής κατανομής του clawback «80-20» στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη και «90-10» στη νοσοκομειακή, προωθεί το Υπουργείο Υγείας με τροπολογία που θα κατατεθεί στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου για την ΠΦΥ και ΕΟΠΥΥ, που κατατέθηκε απόψε Τρίτη 3/5 στη Βουλή.
Σε δεύτερο χρόνο, με τροπολογία που θα παρουσιαστεί κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, θα έρθουν οι νομοθετικές αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, με την… περιβόητη κατάργηση της συνταγής του 80-20 για την κατανομή του clawback. Μαζί της και η κατάργηση της αντίστοιχης συνταγής για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.
Όπως είχε γράψει το News4Health, αν και αρχικά πρόθεση ήταν να ενταχθεί στο σώμα του νομοσχεδίου με την κατάθεση του, η οποία πραγματοποιήθηκε απόψε Τρίτη 3/5, η επεξεργασία των διατάξεων χρειάστηκε περισσότερο χρόνο, ενώ αναμένονται ακόμη και οι εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις αλλαγές. Διάστημα στο οποίο ο Υπουργός Υγείας φέρεται να ενημέρωσε και τους εκπροσώπους του κλάδου για τις αλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Heatlh, με την τροπολογία θα καταργηθεί η «συνταγή» βάσει της οποίας το 80% του clawback, της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, υπολογίζεται βάσει του μεριδίου της εταιρείας στο σύνολο της δαπάνης και το 20% βάσει της ανάπτυξης της.
Για να εξισορροπηθεί η αλλαγή θα υπάρξει μια αλλαγή στα rebate, με την εισαγωγή επιπλέον ποσοστού για ΦΥΚ που δεν έχουν γενόσημο και για τις κατηγορίες με υψηλή κατανάλωση. Αν και τα ποσοστά δεν έχουν κλείσει ακόμη, φέρεται πως το πρώτο (φάρμακα υψηλού κόστους χωρίς γενόσημα) θα κυμαίνεται μεταξύ 3% και 5% και για τα σκευάσματα υψηλής κατανάλωσης 2% με 3%.
Αντίστοιχα, θα καταργηθεί και η αντίστοιχη «συνταγή» για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, βάσει της οποίας το 90% του clawback, της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, υπολογίζεται βάσει του μεριδίου της εταιρείας στο σύνολο της δαπάνης και το 10% βάσει της ανάπτυξης της.
Αν και η κατάργηση των 80-20 και 90-10 αποτελούσε πάγιο αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών, αρκετοί παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις αλλαγές, εκφράζοντας ανησυχία για εκτίναξη της δαπάνης, αν δεν συνοδευτεί από αποφασιστικές διαρθρωτικές αλλαγές.
Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί και «θεραπευτική προτεραιότητα» στα γενόσημα, σε όποια θεραπευτική κατηγορία υπάρχουν σκευάσματα.
Στα σχέδια της Αριστοτέλους είναι να φέρει Υπουργική Απόφαση με αλλαγές και σε ό,τι αφορά την ταύτιση ασφαλιστικής με λιανική τιμή των γενοσήμων, στην αποζημίωση των φαρμάκων.
Πηγή: http://medispin.blogspot.com/